MojWindows

Keď sa newyorské policajné oddelenie koncom roku 2016 muselo postaviť otázke aké smartfóny zabezpečí pre svojich príslušníkov, navzdory všeobecnému očakávaniu siahlo po platforme Windows Phone. Rozhodnutie investovať do týchto smartfónov bolo z viacerých strán kritizované, nakoľko sa s ohľadom na klesajúci trhový podiel, ktorý sa toho času pohyboval okolo 2% nejavilo ako príliš vhodné. Najväčšie policajné oddelenie v USA ale za svoje oficiálne smartfóny zvolilo modely Lumia 830 a Lumia 640XL. Už toho času pritom nešlo o žiadne horúce novinky, keďže Lumia 830 sa na trh dostala na konci roku 2014 a model Lumia 640XL začiatkom roka 2015. Rozhodnutie siahnuť po platforme Windows Phone ale napriek všetkému malo mať svoje opodstatnenie.

Podľa predstaviteľov polície práve táto platforma poskytovala najlepšie nástroje pre potrebnú vzdialenú správu a zároveň spĺňala nároky na bezpečnostné funkcie. Pri výbere navyše zavážili existujúce aplikácie vytvorené v spolupráci so spoločnosťou Microsoft. Išlo napríklad o špecializovanú aplikáciu pre priamy kontakt s policajtmi cez linku 911, vďaka čomu bolo možné vynechať prostredníka v podobe dispečera.

Podľa tvrdení NYPD bola týmto jednoduchým spôsobom znížená doba odozvy na hlásené prípady o viac ako 8%. Medzi používané aplikácie patril aj nástroj na prehľadávanie záznamov, komunikačná aplikácia, systém pre správu dokumentácie a hlásení, či prehľad inštruktážnych videí alebo informácie o aktuálnom dianí. Celkovo malo ísť o sedem rozličných aplikácií vytvorených na mieru pre policajné oddelenie.

Náš tip
Nokia Lumia 830 – štýlová a dostupná vlajková loď

15025

Projekt modernizácie policajného oddelenia mal daňových poplatníkov stáť celkovo 160 miliónov dolárov. Podľa oficiálneho vyjadrenia polície boli smartfóny pre 36 000 policajtov získané ako súčasť dohody bezplatne. Financie tak boli použité pravdepodobne na servis smartfónov a prevádzku špecializovaných aplikácií. Z dostupných informácií však nie je známe koľko presne stál projekt v súvislosti s platformou Windows Phone.

Nová vlna kritiky sa na oddelenie vznisla počas minulého týždňa, kedy denní k New York Post informoval o tom, že NYPD sa súčasných smartfónov plánuje zbaviť a siahne po produktoch firmy Apple.

Lumie tak napriek prvotným vyhliadkam príslušníkom slúžili necelý rok a aktuálne ich aj s prihliadnutím na ukončenie podpory zo strany Microsoftu, majú do konca tohto roka nahradiť smartfóny rodiny iPhone. Polícia tak mala podľa denníka New York Post investovať nemalé peniaze do projektu, ktorý efektívne fungoval necelý rok. 36 000 smartfónov dokonca označil za nepoužiteľné a tvrdí, že rozhodnutie vybrať platformu Windows Phone mala pretlačiť zástupkyňa komisára pre informačné technológie Jessica Tisch, bez ďalšieho posúdenia zo strany odborníkov.

Reakcia na seba prirodzene nedala dlho čakať. Jessica Tisch k situácii zverejnila oficiálne vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že pri plánovaní projektu nebolo vzhľadom na predošlé investície do špecializovaných Windows aplikácií finančne efektívne siahnuť po platformách iOS alebo Android. Plánovaný rozpočet mal byť dokonca vyčerpaný len na 55%, vďaka čomu z neho dokáže oddelenie fungovať namiesto pôvodných dvoch až štyri roky. Navyše informuje, že hoci sa rozhodnutie siahnuť po nešpecifikovaných modeloch iPhone môže javiť ako náhle, v skutočnosti malo byť zvažované už dlhšiu dobu s prihliadnutím na vylepšenia, ktoré vykonala spoločnosť Apple.

Náš tip
Microsoft Lumia 640XL – Kvalitný tabletofón za príjemnú cenu

Nokia Lumia 830 recenzia-4

Tie majú konečne umožňovať finančne efektívny prechod na novú platformu aj s ohľadom na používané aplikácie. Súčasťou pôvodnej dohody dokonca má byť klauzula, ktorou si oddelenie zabezpečilo bezplatnú výmenu existujúcich smartfónov za modely podľa vlastného výberu. Nové iPhony tak príslušníci dostanú opäť zadarmo a finančné náklady budú potrebné len na prevedenie špecializovaných aplikácií. Hoci bolo pôsobenie smartfónov Windows Phone pomerne krátke, rozhodne malo byť efektívne.

Tisch vo vyjadrení uvádza, že počas toho ako New York Post pripravoval predmetný článok, kde súčasné smartfóny označil za nepoužiteľné, príslušníci NYPD s využitím smartfónov odpovedali na viac ako 25 000 volaní na tiesňovú linku, 18 000-krát použili vyhľadávanie v databáze a prezreli viac ako 1000 letákov s informáciami o hľadaných alebo nezvestných osobách. Celkovo preto projekt hodnotí ako úspešný.

Zdroj: TheVerge, BI

30.08.2017

+