MojWindows

Uplynulé mesiace patrili v Microsoft okrem tradičných sfér, ktorým sa venuje dlhodobo, nepochybne aj platforme Windows Mixed Reality. V spolupráci s partnermi sa zameriaval na vytvorenie dostatočne kvalitného softvérového zázemia a prípravu nutného príslušenstva vo forme headsetov.

Možno aj kvôli tomu boli do okraja záujmu vytlačené plány spoločnosti týkajúce sa rozšírenej reality a headsetu HoloLens. Významné novinky navyše nemáme očakávať skôr ako v roku 2019. Informácií z tejto oblasti preto bolo zverejnených len veľmi málo, no vďaka pozornému oku niektorých fanúšikov sa dozvedáme predsa len niečo nové.

Náš tip
HoloLens 2 bude obsahovať samostatný čip pre umelú inteligenciu

Na základe nového patentu to vyzerá tak, že Microsoft pre svoj headset HoloLens pripravuje nové príslušenstvo, ktoré by malo používateľom ponúknuť lepšiu formu interakcie. Priložené nákresy ukazujú akúsi „paličku“ s tlačidlami a možnosťou upevnenia na prste používateľa.

Pre HoloLens je momentálne dostupné „klikátko“, pomocou ktorého je možné simulovať niektoré príkazy, štandardne zadávané pomocou pohybu prstov. Rozšírenie ponuky o ďalší kúsok s rozšírenými možnosťami by preto dávalo zmysel. Podobné príslušenstvo pritom Microsoft dokonca ukázal v jednom zo svojich videí prezentujúcich víziu platformu Windows Mixed Reality.

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži

HoloLens

Virtuálna a rozšírená realita sa majú stáť veľkou súčasťou operačného systému Windows 10, pričom konečným cieľom je dostať ich k používateľom po celom svete. O dosiahnutie toho plánu sa má postarať kombinácia cenovo dostupných headsetov a optimalizácie pre zariadenia s priemerným hardvérom.

Prvé základy, na ktorých vývojári ďalej budujú, boli v rámci Windows 10 položené už v aktualizácií Creators Update. O oficiálnom spustení ale budeme môcť hovoriť prakticky až s príchodom Fall Creators Update, nakoľko až v tejto dobe dochádza k uvedeniu prvých headsetov na trh.

Náš tip
Acer nám ukázal svoje okuliare pre virtuálnu a zmiešanú realitu Windows Mixed Reality

24.08.2017

+