MojWindows

Minulý týždeň sa niesol v znamení populárnych webových prehliadačov. Okrem novej verzie prehliadača Vivaldi sa viacerých vylepšení dočkal v novej finálnej verzii aj obľúbený Firefox. Vývojári si tu pripravili niekoľko úprav v používateľskom prostredí, no k významným zmenám došlo aj takpovediac „pod kapotou“.

Asi najväčšou novinkou je pridanie natívnej podpory pre technológiu WebVR, prostredníctvom ktorej je možné používať riešenia pre virtuálnu realitu. Prvotné projekty na vyskúšanie sú dostupné cez stránku Mozilla VR.

Náš tip
Acer nám ukázal svoje okuliare pre virtuálnu a zmiešanú realitu Windows Mixed Reality

Mozilla VR

Firefox 55 má taktiež ponúknuť rýchlejšie načítavanie webových stránok a plynulejšie prepínanie medzi jednotlivými kartami. Optimalizované malo byť aj obnovenie predošlých relácií, ktoré má byť prakticky okamžité.

Používatelia novej verzie 55 si môžu všimnúť, že adresný riadok umožňuje pri zadávaní výrazov zvoliť, pomocou ktorého vyhľadávača sa má požiadavka spracovať. Po novom taktiež dochádza k predvolenému zobrazovaniu návrhov na vyhľadávanie.

Z pohľadu používateľského rozhrania došlo k pridaniu možnosti bočnú lištu s históriou prehliadania, či záložkami, presúvať na ľavú aj na pravú stranu prehliadača. Vývojári pripomínajú aj možnosť Print Preview, vďaka ktorej je webové stránky pred tlačou možné zjednodušiť, teda zbaviť nežiadaných prvkov.

Okrem toho došlo aj k čiastočnému zlepšeniu bezpečnosti, nakoľko prehliadač pri zadaní webovej adresa preferuje otvorenie jej zabezpečenej verzie využívajúcej protokol HTTPS. Rovnako tak platí, že nezabezpečené weby, ku ktorým je pristupované cez protokol HTTP nebudú môcť pristupovať k rozhraniu pre zisťovanie polohy zariadenia.

FireFox

Aby toho nebolo málo, bolo upravené aj správanie doplnku Adobe Flash, kedy je jeho spustenie až po kliknutí postupne zvolené ako prednastavené pre všetkých používateľov.

Mozilla taktiež oznámila, že webový inštalátor pre Windows bol zjednodušený. Pri inštalácii prehliadača na 64-bitovom systéme s aspoň 2 GB operačnej pamäte automaticky dôjde k inštalácii jeho 64-bitovej verzie. Naďalej však bude k dispozícii aj plný inštalátor, ktorý obsahuje pokročilé možnosti.

Náš tip
Prehliadač Chrome v niektorých prípadoch automaticky prejde na 64-bitovú verziu

Zdroj: Mozilla

14.08.2017

+