MojWindows

Microsoft prostredníctvom oficiálneho blogu potvrdil predošlé dohady o tom, že pripravuje ďalšiu edíciu operačného systému Windows 10. Novinka „Windows 10 Pro for Workstations“ bude uvedená po boku aktualizácie Fall Creators Update a určená je primárne pre extrémne výkonné pracovné stanice, ktoré využívajú až serverový hardvér.

Edícia vychádza z Windows 10 Pro, kde ale zavádza niekoľko pokročilých vylepšení, vrátane podpory toho najnovšieho, čo je ponúka hardvérový trh. Primárne sa ale jedná o veľmi špecifické veci ako podpora pamäťových modulov NVDIMM-N, ktorá si obsah zachováva aj po vypnutí počítača.

„Windows 10 Pro for Workstations“ je možné používať na pracovných staniciach so štyrmi fyzickými procesormi, vrátane serverových kúskov Intel Xeon a AMD Opteron, pričom sekundovať im môže až 6 TB operačnej pamäte. Súčasná edícia Windows 10 Pro je limitovaná na dva procesory a 2 TB operačnej pamäte.

Windows 10 Pro for Workstations

Z vylepšení, ktoré Microsoft spomína vyčnieva použitie súborového systému ReFS, ktorý je praktickým nástupcom NTFS. Vyznačuje sa hlavne optimalizáciou na používanie obrovského množstva dát a pokročilými funkciami pre kontrolu integrity dát a ich prípadnú automatickú opravu.

V súvislosti s novou edíciou sa spomína aj rýchlejšie sieťové zdieľanie dát s využitím protokolu SMB Direct pri využívaní sieťových kariet s podporou Remote Direct Memory Access. Sieťové karty tak dokážu využívať svoju plnú rýchlosť pri minimálnej záťaži procesorov.

Hoci Microsoft už teraz ponúka viacero edícií Windows 10, podľa vyjadrenia na blogu je vznik ďalších spôsobený reálnym dopytom zo strany používateľov. Edícia „Windows 10 Pro for Workstations“ síce bola formálne predstavená, no chýbajú informácie o tom, akým spôsobom bude distribuovaná a koľko bude stáť.

Zdroj: Microsoft

11.08.2017

+