MojWindows

Či už ide o neúnavných telemarketérov, chronických prezváňačov, neodbytného ctiteľa, či iné neželané živly, z času na čas sa dostaneme do situácie, kedy nejakému tomu telefónnemu číslu potrebujeme zabrániť v ďalšom kontaktovaní. Vtedy obvykle siahneme po niektorej z aplikácií tretích strán, ktorá sa postará o to, že daná „otrava“ sa nám nedovolá. V rámci Windows 10 Mobile to však nie je nutné, nakoľko vývojári počítali aj s takýmito situáciami a príslušnú funkciu blokovania hovorov do systém zabudovali.

Používanie je vďaka tomu veľmi jednoduché a priamočiare. Stačí zamieriť do aplikácie „Telefón“ alebo „Správy“, podržať prst na neželanom čísle a z dostupnej ponuky vybrať možnosť „Zablokovať kontakt“. Následne sa nám zobrazí otázka, či chceme dané číslo skutočne zablokovať, čo stačí len potvrdiť. Pokiaľ sa nám teraz dané číslo bude snažiť dovolať, ozve sa mu obsadzovací tón a nám systém následne zobrazí, že blokované číslo sa nám pokúšalo dovolať.

Blokovanie hovorov 2

Prehľad blokovaných čísel, odkiaľ môžeme v prípade potreby niektoré to číslo odstrániť si môžeme otvoriť cez ponuku „…“ v pravej dolnej časti aplikácie „Telefón“. Okrem toho práve tu môžeme čísla na blokovanie pridať ručne, prípadne vybrať ponuku „Nastavenia“, kde môžeme zapnúť blokovanie všetkých hovorov bez čísla volajúceho (skryté čísla) a zobrazovanie spomínaných oznámení.

Windows Phone 8

V prípade systému Windows Phone 8 je situácia trochu odlišná. Nástroj na blokovanie hovorov nebol štandardnou súčasťou systému a Microsoft to nechal priamo na výrobcov zariadení, ktorí ju mohli pridať. V prípade zariadení z dielne Nokie tak ide o nástroj „filter hovorov + SMS“, ktorý sa nachádza v nastaveniach, no kvôli tejto situácii, ho nemusíme nájsť na každom Windows smartfóne. Vtedy musíme skutočne siahnuť po nejakej tej aplikácií tretích strán.

Pokiaľ patríme k tým šťastnejším používateľom, cez nastavenia otvoríme „filter hovorov + SMS“ a potvrdíme podmienky používania. Uistíme sa, že funkcia „Blokovať hovory + SMS“ je zapnutá. Následne môžeme blokované čísla pridávať pomocou kontextovej ponuky z aplikácií „Telefón“ a „Správy“.

V aplikácií „Blokovať hovory + SMS“ môžeme po kliknutí na ponuku „pokročilé“ nastaviť blokovanie všetkých skrytých čísel, zobrazovaní informácií na živej dlaždici alebo používanie systémových oznámení.

28.08.2017

+