MojWindows

Mobilnému operačnému systému Windows Phone 8.1 k včerajšiemu dňu skončila zo strany Microsoftu štandardná podpora. Došlo k tomu po troch rokoch od jeho oficiálneho uvedenia, čo je presne obdobie, počas ktorého Microsoft svojmu systému základnú podporu garantoval.

„Počas najmenej 36 mesiacov od počiatočného dátumu životného cyklu podpory bude spoločnosť Microsoft sprístupňovať aktualizácie operačného systému vrátane aktualizácií zabezpečenia. Tieto aktualizácie budú prírastkové, čo znamená, že každá aktualizácia bude zostavená na základe predchádzajúcej aktualizácie. Zákazníci musia nainštalovať každú aktualizáciu, aby bol ich systém ďalej podporovaný.“

Hoci malo dôjsť k ukončeniu bežnej podpory a systém mal prejsť pod takzvanú rozšírenú podporu, Microsoft na svojich stránkach avizuje úplné odstrihnutie od systémových a bezpečnostných aktualizácií, ako aj od technickej podpory.

 WP koniec podpory

Pre používateľov ale ukončenie podpory nie je veľkým problémom, nakoľko sa od vydania systému aj tak nedočkali väčšieho počtu aktualizácií. Tá posledná, s označením GDR2 pochádza ešte z jari 2015, a odvtedy Windows Phone žiadnu väčšiu novinku nedostal. Microsoft v tom období totiž svoje úsilie presunu na vývoj ďalšieho nástupcu – Windows 10 Mobile.

Pokiaľ používate smartfón so systémom Windows Phone 8.1 a zvažujete prechod na podporovaný Windows 10 Mobile, naďalej tak musíte spraviť manuálne. Microsoft do dnešného dňa neupravil aktualizačný proces tak, aby majiteľom smartfónov, ktoré najnovší systém podporuje, ponúkol prechod automaticky.

Náš tip
Ako svoj smartfón aktualizovať na systém Windows 10 Mobile?

Problémom je aj to, že Windows 10 Mobile aktuálne podporuje už len hŕstku smartfónov, takže prechod na novšiu verziu nebude pre väčšinu používateľov schodnou cestou. Aj z tohoto dôvodu prevažná väčšina (70-80%) Windows smartfónov používa práve Windows Phone 8.1.

To však príliš nevadí, nakoľko je Windows Phone 8.1 možné používať naďalej rovnakým spôsobom ako to bolo doteraz. Ukončením podpory sa toho reálne príliš veľa nezmenilo a používateľ väčšie zmeny nepocíti.

Náš tip
Čo vlastne prináša Windows 10 Creators Update pre podporované smartfóny?

12.07.2017

+