MojWindows

Na tohtoročnom finále súťaže Imagine Cup poriadne zahviezdil projekt českých študentov z tímu X.GLU, ktorý si odniesol hlavnú cenu 100 000 dolárov. Do ústredia Microsoftu v Redmonde pricestovalo 54 tímov z celého sveta, aby sa pokúsili získať ceny v celkovej hodnote 315 000 dolárov. Súťaž Imagine Cup organizuje Microsoft už od roku 2002 a za posledných 15 rokov dostala na trh mnoho zaujímavých produktov.

Glukomer vo veľkosti platobnej karty

Študenti z Českej republiky zvíťazil s inovatívnym projektom, ktorý by mohol pomáhať deťom s cukrovkou. V súčasnosti žije na svete až 415 miliónov diabetikov a odhaduje sa, že ich počet do roku 2040 stúpne až na 642 miliónov. Cukrovka je zatiaľ nevyliečiteľným ochorením, vyžaduje si systematické a disciplinované užívanie liekov. Testovanie hladiny cukru v krvi a následné aplikovanie inzulínu však môže byť pomerne náročné hlavne pre malé deti.

Tím X.GLU prišiel v súťaži Imagine Cup s nápadom v podobe glukomeru vo veľkosti platobnej karty tenkej iba 4 mm, ktorá je flexibilná a ponúka buď integrovanú batériu alebo možnosť napájania zo smartfónu užívateľa prostredníctvom technológie NFC.

Imagine Cup 2017 2

Smartfón šetrí náklady, zvyšuje spoľahlivosť a deti dokáže motivovať

Samotný smartfón kompletne zaisťuje chod tohto zariadenia a oproti tradičným meracím prístrojom šetrí náklady na hardvér. Znižuje sa tak aj pravdepodobnosť mechanického zlyhania v porovnaní so zariadeniami, ktoré sa k smartfónom fyzicky pripájajú cez konektory na slúchadlá alebo nabíjacie porty. Riešenie využíva cloud, konkrétne Microsoft Azure, zaručujúci ochranu uložených dát.

K výsledkom a dátam by mohli mať prístup iba členovia rodiny či lekár, aby mohli dohliadať na liečebný režim dieťaťa. Deti sú navyše vďaka herným prvkom a odmenám motivované, aby dodržiavali režim pravidelného merania priamo v aplikácii.

,,Poslaním súťaže Imagine Cup je inšpirovať mladých ľudí, aby pomocou technológií nachádzali kreatívne a odvážne riešenia súčasných spoločenských problémov. Z víťazstva X.GLU máme veľkú radosť a celému tímu prajeme veľa úspechov do budúcnosti,“ zhodnotila Biljana Weber, generálna manažérka spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Imagine Cup 2017

28.07.2017

+