MojWindows

Windows 10 obsahuje množstvo zabudovaných funkcií, ktoré sú užitočné, no ich prítomnosť často nie je badateľná na prvý pohľad. Jednou z nich je aj Game DVR, súčasť herného panelu, ktorá slúži na jednoduché zaznamenávanie a zdieľanie herných videí. Použiť sa ale dá aj na vytváranie záznamu z ľubovoľnej aplikácie, čo je celkom šikovné, ak chcete niekomu názorne ukázať, ako má niečo spraviť alebo nastaviť.

Pre spustenie Game DVR stačí pri práci v aplikáciách stlačiť kombináciu kláves „Windows + G“, čím sa vyvolá panel pomocou, ktorého je možné spustiť záznam videa. Okrem toho tu ale nájdete aj možnosti ako streamovanie cez službu Mixer, či vytváranie snímok obrazovky.

Náš tip
Ako začať streamovať herný obsah cez Beam vo Windows 10 Creators Update

Hoci je používanie nahrávania obrazu prakticky intuitívne, má jednu nevýhodu, a to síce, že štandardne je záznam vytváraný v HD rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu s kódovaním zvuku 128 kb/s. Zvolené nastavenia sú pre bežného používateľa dostatočné, no nároční hráči si spravidla potrpia na kvalitu, a preto určite privítajú možnosť zvoliť záznam pri 60 snímkach za sekundu, kódovanie zvuku 192 kb/s a záznam vo Full HD rozlíšení. Tieto veci je však nutné zvoliť cez systémové nastavenia (Win + I) alebo aplikáciu Xbox. Upraviť je taktiež možné cieľový adresár, kam sa záznamy a snímky obrazovky ukladajú.

Náš tip
Spoznávame Windows 10, časť tretia – Aplikácia Xbox

Samozrejme, že tu platí pravidlo, čím kvalitnejší záznam, tým vyššie nároky na hardvérový výkon, a s tým súvisiaci nárast veľkosti video súborov. Preto sa používanie maximálnych nastavení odporúča len používateľom, ktorí vlastnia výkonný počítač. Vždy je však možné nastavenia zvoliť, následne vyskúšať, či príliš nezaťažujú počítač a podľa potreby ich upraviť. Funkcia Game DVR dokáže zaznamenávať video v maximálnom rozlíšení 1920 x 1080, ak preto hra využíva vyššie rozlíšenie, vo výslednom videu je znížené.

V systémových nastaveniach funkciu Game DVR nájdete v položke Hranie hier -> Game DVR. Práve tu sa môžete vyhrať s rôznymi nastaveniami kvality záznamu a nájsť to, čo vám vyhovuje.

Game DVR

04.07.2017

+