MojWindows

Veľká aktualizácia Fall Creators Update prinesie pre Windows 10 viacero menších, či väčších vylepšení, o ktorých sa dozvedáme primárne vďaka testovacím verziám z programu Windows Insider. Niektoré z nich sú praktické viac, iné menej, no napriek tomu väčšina z nich reaguje na požiadavky priamo zo strany používateľov. Patrí medzi ne aj možnosť obmedziť to, akú časť dostupného internetového pripojenia si systém bude môcť vyhradiť pri sťahovaní a odosielaní aktualizácií.

S príchodom aktualizácia Creators Update, ktorá sa postupne dostáva na zariadenia používateľov, sa totiž situácia ohľadom sťahovania aktualizácii zmenila tak, že systém si tie najkritickejšie z nich môže sťahovať aj pri používaní mobilných dát, respektíve zapnutí režimu „pripojenie účtované podľa objemu údajov“. Predtým sa tento režim používal ako jednoduchá možnosť na zabránenie sťahovania aktualizácií.

Náš tip
Microsoft potvrdzuje september ako termín dokončenia aktualizácie Fall Creators Update

windows-10-fall-creators-update 4

K takýmto situáciám ale dochádza len v minimálnom počte prípadov, no napriek tomu sa to používateľom pochopiteľne nepáčilo a vyžadovali väčšiu kontrolu nad správou sťahovania aktualizácií. Tejto požiadavke sa teraz v aktualizácii Fall Creators Update snaží Microsoft vyhovieť. V testovacej zostave 16237 došlo k rozšíreniu sekcie Windows Update o možnosť Delivery Optimalization, ktorá v sebe skrýva sekcie Advanced options a Activity monitor.

Obmedzenie rýchlosti sťahovania aktualizácií a limitovanie odosielaných dát

V sekcii Advanced options nájdeme nastavenia pre obmedzenie toho, koľko z dostupnej rýchlosti pripojenia môže systém využívať pri sťahovaní a distribúcii aktualizácií. Inak povedané, používateľ si tu nastaví limit, koľko % z dostupnej šírky pásma bude používaných na tieto účely. Úplné vypnutie sťahovania ale nie je možné, minimum je totiž stanovené ako 5%. Platí to v prípade sťahovania aktualizácií, ako aj pre ich odosielanie.

windows-10-fall-creators-update 3

Nastaviť je tu možné aj mesačný dátový limit, koľko dát je možné odoslať pri distribúcií aktualizácií iným počítačom. Pri jeho prekročení dôjde k zastaveniu takejto distribúcie, kým nedôjde k obnoveniu limitu, teda kým nezačne nový mesiac.

Nové štatisticky sťahovania a odosielania dát aktualizačného procesu

Nová sekcia Activity Monitor v sebe ukrýva štatistiky, vďaka ktorým používateľ získa lepší prehľad o tom, koľko dát je prenášaných v súvislosti s aktualizáciami. Okrem toho je tu sledovaná aj priemerná rýchlosť sťahovania a odosielania dát.

windows-10-fall-creators-update 2

Pri prehľade sťahovania aktualizácií používateľ vidí prehľad koľko dát získava zo serverov Microsoftu, koľko od počítačov z lokálnej siete a koľko od počítačov na internete.

Hoci naďalej nie je cez nastavenia možné úplné vypnúť službu Windows Update, ide o vítané rozšírenie kontroly sťahovania aktualizácií. V nastaveniach Windows Update je ale možné vypnúť odosielanie aktualizácií ostatným zariadeniam.

Windows Update odosielanie dat

Zdroj: WindowsCentral

12.07.2017

+