MojWindows

Jedným z lákadiel aktualizácie Creators Update pre Windows 10 bola aj moderná aplikácia 3D Skicár, ktorá mala postupom času nahradiť tradičný Skicár. Microsoft ju predstavil ešte v októbri minulého roka, pričom informoval, že pripravuje aj verziu určenú pre smartfóny. Tá sa dokonca koncom októbra nachádzala v testovacej verzii. Odvety nastalo ticho. Nielenže aplikácia na smartfóny do dnešného dňa nedorazila, no doposiaľ sme oficiálnou cestou nemali možnosť vidieť ani žiadnu z testovacích verzií.

Microsoft sa o žiadne plány v tejto oblasti viac nepodelil a vývoj Windows 10 Mobile bol bez bližšieho vysvetlenia presunutý do novej vetvy a dlhodobo stagnuje. Aby toho nebolo málo, od rozdelenia vývoja PC a mobilnej verzie systému sa smartfóny nedočkali ani jedinej novej funkcie. Od pôvodného vyjadrenia navyše ubehlo už deväť mesiacov bez toho, aby sa veci ohľadom 3D Skicára pohli, a preto momentálne nie je isté, či naďalej vôbec platia.

Náš tip
Vývoj Windows 10 Mobile naďalej zotrvá vo vetve “Feature2”, funkcia Nočné osvetlenie nie je plánovaná

3D Skicar 2

Napriek tejto neistej situácii sa ale talianskemu portálu Aggiornamenti Lumia podarilo aplikáciu vyskúšať na Lumii 950XL. Priniesol tak prvotný pohľad na to, ako vyzerá na smartfónoch.

3D Skicar 5

Žiadne veľké prekvapenie sa nekoná. Po stránke funkcionality sa tu nachádzajú totožné veci ako vo verzii pre počítače. Portál ale upozorňuje, že používateľský zážitok bol ďaleko od ideálu. Aplikácia nebola obrazovke smartfónu dostatočne prispôsobená a písanie, či kreslenie preto bolo problematické. Vychádza tak z toho to, že hoci je aplikácia vďaka platforme UWP spustiteľná aj na smartfónoch, pre praktické využitie vyžaduje ešte mnoho práce. A práve nad tým, či sa do toho Microsoft pustí visí veľký otáznik.

Náš tip
Umelec Pat Hines dokazuje, že Skicár dokáže omnoho viac ako len orezávať a zmenšovať obrázky

Zdroj: NeowinAggiornamenti Lumia

24.07.2017

+