MojWindows

Nová edícia operačného systému Windows 10 S, ktorá umožňuje inštalovať a používať len aplikácie z Windows Store, bola predstavená s cieľom zaútočiť na vzdelávací segment. Vďaka obmedzeniu na používanie aplikácií z overeného zdroja používatelia jednak získajú väčšiu bezpečnosť, keďže nie sú až tak náchylní na rôzny malvér, no taktiež by mali postrehnúť vynikajúcu výdrž batérie, kvôli tomu, že na pozadí systému im nebude bežať zbytočne veľa aplikácií. Microsoft síce hovorí aj o lepšom výkone zariadenia, no tu sa na to pozerá z dlhodobého hľadiska, kedy priemerný používateľ systém nebude mať zahltený množstvom zbytočných aplikácií a stovkami zásahov do registrov.

Windows 10 S sa podľa aktuálnych informácií nedá zohnať v podobe licencie a inštalačných súborov ako je to napríklad v prípade Windows 10 Home. Používatelia ho získajú vo forme predinštalovaného operačného systému pri kúpe zariadenia.

Microsoft však oznámil, že pokiaľ by používatelia potrebovali na svojom zariadení používať aj tradičné aplikácie, môžu z Windows 10 S prejsť na Windows 10 Pro za poplatok 49 dolárov. Majiteľom novinky Surface Laptop v rámci akcie prechod do konca tohto kalendárneho roka ponúka bezplatne. Navyše, používateľom asistenčných technológií je to umožnené bezplatne bez časového obmedzenia, podobne ako to je v prípade prechodu na Windows 10.

Viacero potenciálnych používateľov ale zaujímalo, či sa bude po inovácii na Windows 10 Pro možné vrátiť na pôvodný Windows 10 S, ak by im náhodou nevyhovovali nové vlastnosti. Hoci Microsoft doteraz hovoril, že ide o jednorazový a jednosmerný prechod, aktuálne informácie poukazujú na to, že Windows 10 S bude predsa len možné obnoviť. V tomto prípade sa ale používatelia nevyhnú kompletnému zmazaniu obsahu disku.

Windows 10 S IsoNa oficiálnych stránkach Microsoftu sa totiž objavili súbory potrebné pre obnovenie operačného systému na zariadení Surface Laptop, kde je nainštalovaný práve Windows 10 S. Pre prístup k súborom používateľ potrebuje zadať len seriálové číslo svojho zariadenia. Pomocou inštalačných súborov dôjde k úplnému obnoveniu zariadenia do výrobných nastavení. Obnovený tak bude aj operačný systém.

Či podobnú možnosť budú ponúkať aj ďalší výrobcovia zariadení s Windows 10 S nie je isté, no keďže sa do toho pustil Microsoft, je to pravdepodobné.

19.06.2017

+