MojWindows

Microsoft sa v spolupráci so spoločnosťou Qualcomm a ďalšími hardvérovými partnermi pustili do náročného a technologicky ambiciózneho projektu. Jeho cieľom je priniesť plnohodnotný operačný systém Windows 10 na procesory architektúry ARM, ktoré sa využívajú prevažne v dnešných smartfónoch.

Prvé výsledky tohto snaženia Microsoft demonštroval ešte koncom roka 2016, vtedy ešte na menej výkonnom procesore Snapdragon 820. Odvtedy už spoločnosti pokročili a dnes aktívne pracujú na zariadeniach využívajúcich najvýkonnejší procesor Qualcommu – Snapdragon 835.

Od nových zariadení postavených na platforme ARM je sľubovaná podstatne vyššia výdrž batérie (údajne až 20 hodín), pokročilá konektivita, bezhlučný chod a kompaktné rozmery. Využívať pritom budú plnohodnotný Windows 10, kde sa používatelia nebudú musieť spoliehať len na platformu UWP, ale používať môžu aj klasické 32-bitové aplikácie vytvorené pre platformu x86. Aplikácie nemusia byť žiadnym spôsobom upravované, o všetko potrebné sa postará pokročilá softvérová emulácia, ktorá by podľa dostupných informácii mala za behu prekladať kód z x86 na ARM.

Obidve spoločnosti o pripravovaných zariadeniach hovoria ako o „ďalšej veľkej veci“, ktorá poriadne zamáva súčasným trhom a zmení budúcnosť toho, akým spôsobom ľudia využívajú svoje zariadenia. Prvé hardvérové novinky z tejto oblasti sa podľa doterajších vyjadrení mali objaviť ešte pred koncom kalendárneho roka 2017, no momentálne sa celá situácia značne skomplikovala. Vyzerá to tak, že hoci sa spoločnosti popasovali s náročnými technologickými problémami, čaká ich ešte omnoho náročnejší súper – spoločnosť Intel.

Problémom je práve emulácia aplikácií, ktorá má podľa vyjadrení viceprezidenta a hlavného právnika spoločnosti Intel, Stevena Rodgersa, porušovať viacero patentov z jej dielne. V príspevku na oficiálnom blogu sa Intel ostro ohradil proti emulácií svojej inštrukčnej sady, pričom oznámil aktívnu ochranu svojich patentov a neochotu licencovať ich. Hoci v príspevku neoznačuje priamo Microsoft ani Qualcomm, v celkovom kontexte je jasné, že hovorí práve o tejto dvojici.

Windows 10 pre ARM

„Objavili sa správy, že niektoré spoločnosti sa môžu pokúsiť emulovať proprietárnu inštrukčnú sadu x86 bez autorizácie Intelu,“ píše sa v príspevku na blogu spoločnosti Intel.“

Z tohto vyjadrenia vychádza prekvapujúca informácia – emulácia aplikácií v systéme Windows 10 pre ARM prebieha bez súhlasu spoločnosti Intel. Znie to neuveriteľne, že by si skúsená dvojica spoločností ako Microsoft a Qualcomm niečo také jednoducho neuvedomila. Intel nešpecifikuje, ktoré patenty sú porušované, chránené však majú byť viaceré rozšírenia architektúry x86. Je preto pravdepodobné, že sa jedná o niektoré z nich.

Nakoľko Intel zatiaľ neoznámil žiadne ďalšie kroky, zostáva otázne, akým spôsobom sa situácia bude vyvíjať. Hoci Qualcomm predstavuje priameho konkurenta, Microsoft pôsobil skôr ako nepriamy spojenec, s ktorým Intel tvoril kľúčové aspekty trhu s počítačmi. Zaujímavé je aj to, že Qualcomm pôsobí poriadne sebaisto. Vo vyjadrení uvádza:

„Vzhľadom na naše nedávne ohlásenia so spoločnosťami ASUS, HP a Lenovo, považujeme príspevok zverejnený 8. júna na blogu jedného z našich priamych konkurentov za veľmi zaujímavý. Tešíme sa na uvedenie „vždy pripojených“ Windows 10 počítačov poháňaných procesorom Snapdragon 835, ktoré prebehne koncom tohto roka.“ Vo vyjadrení ďalej pripomína výhody týchto zariadení, a celé to ukončuje v s tvrdením: „Toto zmení budúcnosť využívania osobných počítačov.“

Windows 10 ARM 9

Zdroj: 1, 2 ,3

11.06.2017

+