MojWindows

Po vydaní veľkej aktualizácie Creators Update došlo v rámci programu Windows Insider k neštandardnému rozhodnutiu. Vývoj systému Windows 10 Mobile bol presunutý do samostatnej vývojárskej vetvy s označením „Feature2“. Po prvýkrát tak došlo k oddeleniu testovacích verzií pre PC a smartfóny, ktoré dovtedy patrili do spoločných vetiev (Redstone1,Redstone2…) a vychádzali s totožným číselným označením zostáv.

Microsoft situáciu komentoval vyjadrením, že ide o dôsledok prebiehajúcich prác na zapracovaní a zjednotení kódu vo OneCore, ktoré predstavuje pomyselné srdce systému Windows 10, počas toho, ako sú vyvíjané nové vylepšenia pre Windows 10 Mobile a podnikových zákazníkov.

Ako ukázali uplynulé mesiace, prostredníctvom vetvy Feature2 síce naďalej vychádzajú nové verzie mobilného systému, no tie obsahujú len minimum zmien a pripomínajú skôr opravné aktualizácie, nie vývoj a rozširovanie systému, ako by mali.

Vďaka nechcenému zverejneniu testovacích zostáv z internej vetvy však vieme, že aktívne práce naďalej prebiehajú. Minimálne vo forme vylepšení pre Continuum a integrácie adaptivného rozhrania CShell. Vysvetlenie, prečo tieto zostavy nie sú sprístupnené pre verejnosť, ako aj ďalšie kľúčové informácie, ale naďalej chýbajú a neistota používateľov narastá. Situáciu navyše neobjasnil ani tohtotýždňový „webcast“ Microsoftu zameraný na program Windows Insider.

Prvá nepríjemná správa sa týkala toho, že pridanie funkcie Nočné osvetlenie pre smartfóny sa nenachádza v momentálnych plánoch vývojárskeho tímu. Ide pritom o jednu zo žiadaných noviniek, ktorá sa podľa slov šéfky programu Windows Insider, Dony Sarkar, mala k používateľom postupom času dostať, aj s vylepšeniami pre režim Continuum.

nocne osvetlenie

Zo strany používateľov prirodzene padla aj otázka, ohľadom vetvy Feature2. Konkrétne znela, či Microsoft plánuje opätovné zjednotenie vývoja a návrat mobilného systému do vetvy Redstone3. Odpoveď zo strany zástupcov programu Windows Insider bola negatívna – „Momentálne neplánujeme vývoj presunúť mimo vetvy FEATURE2“. Nové zostavy pre verejnosť tak budú naďalej vychádzať rovnakým spôsobom ako doteraz a celá situácia ohľadom vývoja a budúcnosti mobilného systému zostáva nejasná.

Feature2

Možností ako sa situácia bude ďalej vyvíjať je hneď niekoľko. Prvá je taká, že skutočne ide len o dočasný presun vývoja, kým dôjde k doriešeniu kľúčových úprav v jadre systému, a smartfóny sa čoskoro vrátania do vetvy Redstone3 s novými funkciami.

Druhá, o niečo nepríjemnejšia, vyzerá tak, že presun do vetvy Feature2 je trvalým rozhodnutím a súčasným smartfónom už nebude venovaná ani taká pozornosť ako doteraz. Prešlo by sa teda do „udržiavacieho stavu“, kedy by vychádzali opravné aktualizácie, no nové funkcie už nie, prípadne len sporadicky. Aktívne rozvíjanie mobilného systému by prebiehalo exkluzívne pre zariadenia, ktoré Microsoft ešte len uvedie na trh, čím by došlo k údajne plánovanému „reštartovaniu“ celej platformy.

Najhoršou možnosťou by bolo to, keby Microsoft v tichosti ukončil podporu pre súčasné zariadenia s Windows 10 Mobile, a tie by postupne svoju životnú púť skončili vo vetve Feature2 bez ďalších aktualizácií a konkrétnych vysvetlení. Naďalej však platí to, že nateraz nám neostáva nič iné, len čakať na oficiálne informácie. Microsoft sa ale doteraz vyjadroval vždy v duchu, že so smartfónmi naďalej počíta a podporu im bude poskytovať.

Zdroj: Neowin

16.06.2017

+