MojWindows

Za ostatné mesiace sa objavilo viacero informácií o tom, že Microsoft svoje pôsobenie na mobilnom poli ešte nezabalil, napriek tomu, že to tak mohlo na prvý pohľad vyzerať. A hoci to so smartfónmi už dlhú dobu vyzeralo biedne, neustále sa šepkalo o tom, že mobilná platforma prechádza len akousi reorganizáciou a Microsoft sa chystá opäť zaútočiť.

Tieto informácie reálne začali naberať na vážnosti niekedy okolo marca rozhovorom s výkonným riaditeľom Microsoftu, ktorý povedal, že osobne je presvedčený o priaznivej budúcnosti pre mobilné zariadenia z dielne Microsoftu. Neskôr sa viacero zdrojov z prostredia spoločnosti vyjadrilo, že momentálne sa pripravuje nové mobilné zariadenie a celkový „reštart“ mobilnej platformy, v súvislosti s čím sa Microsoft pohráva s myšlienkou „odstrihnúť“ aplikácie postavené na aplikačnej platforme Silverlight.

Tieto informácie vďaka úniku interných zostáv Windows 10 tento týždeň nasledovali reálne ukážky prác na adaptívnom rozhraní „CShell“ a vylepšenej verzii režimu Continuum. Na základe všetkých týchto informácií vieme, že v redmontskej kuchyni sa určite niečo chystá a zjavne to bude poriadne veľká vec.

Surface Phone koncept 2

Väčšina fanúšikov pritom tajne dúfa, že konečne dôjde k uvedeniu bájneho mobilného zariadenia označovaného ako „Surface Phone“, o ktorom sa informácie objavujú už poriadne dlhú dobu. Do dnešného dňa ale chýbajú pevné a konkrétne informácie o tom, kedy, v akej podobe, a či vôbec toto mobilné zariadenie uvidíme. Objavuje sa ale viacero špekulácií, náznakov a čiastkových informácií z rôznych viac alebo menej dôveryhodných zdrojov.

K nim sa tento týždeň pripojili správy pochádzajúce z čínskej strany. Na sociálnej sieti Twitter ich zverejnil používateľ s prezývkou h0x0d, ktorý je známy tým, že občas poukazuje na zaujímavé informácie z prostredia Microsoftu. Ak by najnovšie informácie boli správne, Surface Phone dostal nielen nové meno, ale aj niekoľko zaujímavých prvkov.

Zverejnený popis uvádza, že zariadenie označované ako „Surface Mobile“ bude vybavené nešpecifikovaným „high-end“ procesorom Snapdragon, zabudovaným stojanom s rozsahom 185 stupňov a možnosťami pre projekciu funkcie Continuum označenými pojmom „Onto Table“.

V tomto prípade je ale popis vágny a jednak môže ísť o zabudovaný projektor alebo o funkciu vzdialeného premietania na obrazovky podobne ako je to dnes. Nakoľko sa ale ďalej uvádza, že v tomto režime má výdrž batérie postačovať na hodinu práce, práve zabudovaný projektor pre premietanie na povrch stola alebo stenu pôsobí ako schodnejšia cesta. Mobilné zariadenie má byť taktiež možné ovládať aj pomocou dotykového pera Surface Pen.

V čínskom popise sa ďalej spomína aj dvojica pojmov „Surface Peking“ a „Surface Slavonia“, no vôbec nie je jasné, čo sa za nimi môže skrývať. Podľa špekulácií pôjde buď o príslušenstvo alebo o rozličné konfigurácie „Surface Mobile“.

Nakoľko zverejnené informácie nie sú vonkoncom oficiálne a samotný Microsoft doteraz oficiálne nepotvrdil, že nejaký smartfón vôbec pripravuje, treba ich brať s veľkým nadhľadom.

Surface Phone koncept

07.06.2017

+