MojWindows

Program Windows Insider bol spustený koncom septembra 2014, ako možnosť pre bežných ľudí zapojiť sa do testovania pripravovaných verzií operačného systému Windows 10 a pomocou spätnej odozvy tak tvarovať jeho budúcu podobu. V priebehu necelých troch rokov sa stihol dramatickým spôsobom rozrásť a dnes združuje už viac ako 10 miliónov aktívnych členov. Pôvodne, ešte pred jeho verejným spustením, sa pritom počítalo s interným spôsobom testovania, do ktorého malo byť zapojených 250 000 ľudí.

Dnes program Windows Insider predstavuje z pohľadu Microsoftu úspešný projekt, prostredníctvom ktorého sa vývoj nových verzií systému Windows 10 stal efektívnejším a rýchlejším ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je pritom už viacero jeho odnoží, kde sa používatelia môžu sústrediť na testovanie nových verzií kancelárskeho balíka Office, nových verzií operačného systému pre konzolu Xbox One, no dostupný je aj samostatný program určený pre firmy.

Skorý prístup vykúpený poriadnou frustráciou

Len málokto však vie, že na skúšanie pripravovaných verzií produktov Microsoftu existuje po boku programu Windows Insider ešte jedna, skrytá odnož. Tá nesie názov Microsoft Elite a členstvo v nej je exkluzívnou výsadou zamestnancov Microsoftu po celom svete. Pripravované verzie softvérových noviniek sú tu dostupné omnoho skôr, ako sa k nim dostane verejnosť. Tento jedinečný prístup je ale vykúpený obrovskou frustráciou, keďže rané verzie sú častokrát nestabilné a „deravé ako ementál“.

Program Microsoft Elite vznikol po boku klasickej verzie Windows Insider a z počiatku zahŕňal Windows 10 a Office 365. Postupom času bol ale rozšírený a aktuálne už pokrýva komplexnú škálu produktov z dielne Microsoftu. Program k dnešnému dňu zdržuje približne 26 500 odvážnych zamestnancov Microsoftu, ktorí sa pravidelne púšťajú do boja s množstvom chybami preplnených verzií softvérových riešení. Okrem pocitu zadosťučinenia z ich odhalenia a nahlásenia, tu prebieha aj nekompromisná interná súťaž o cenu, ktorú samotní súťažiaci označujú ako „najzaujímavejšiu koženú bundu na svete, štýlový symbol pýchy a prestíže“.

Je zaujímavé po rokoch sa dozvedieť, že pôvodné plány na vznik interného testovacieho programu, ktorý položil základy pre projekt Windows Insider, boli predsa len realizované. Aj keď to nebolo v takom rozsahu, ako pôvodne malo.

Náš tip
Vysvetlenie prečo prihlásenie do Windows Insider okruhu na PC trvá 24 hodín je prekvapivo jednoduché

microsoft-elite-program

Zdroj: Neowin

21.06.2017

+