MojWindows

Ako sme písali už opakovane, Microsoft na dnešný deň naplánoval ukončenie podpory pre pôvodnú verziu (1507) operačného systému Windows 10, vydanú ešte v júli 2015. Dnešný termín ukončenia podpory bol stanovený krátko po vydaní aktualizácie Creators Update, kedy pôvodná verzia Windows 10 dostala pravdepodobne posledné opravné a bezpečnostné aktualizácie.

Pôvodne síce malo dôjsť k „odstrihnutiu“ podpory už k 26.marcu, no Microsoft nakoniec tento termín posunul až na dnešok. Ukončenie podpory neznamená, že so systémom sa už nebude dať pracovať, no používatelia budú vystavení omnoho vyššiemu riziku zo strany škodlivého softvéru. Okrem toho pre túto verziu už nebudú opravované žiadne nedostatky.

Situácia by sa mala dotknúť len minimálneho počtu používateľov, keďže systém pracuje s automatickými aktualizáciami a bežní používatelia tak majú nainštalovanú niektorú z jeho novších verzií. Ľudí, ktorí inštaláciu takýchto aktualizácií blokujú ručne, sa situácia rovnako prakticky nedotkne, keďže novšie verzie systému nechcú.

Ukončenie podpory sa týka edícií Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Education a Windows 10 Enterprise, no aj tu existujú výnimky. Je nimi dvojica edícií pre podnikové riešenia Windows 10 Enterprise 2015 LTSB a Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB, ktoré spadajú medzi systémy s dlhodobou podporou a zámerne nedostávajú nové verzie.

Pokiaľ používate Windows 10 ešte v pôvodnej verzii (zostava 10240, verzia 1507), a chcete mať naďalej podporovaný systém, nainštalujte si niektorú z trojice novších verzií (November Update, Anniversary Update, Creators Update). Pokiaľ použijete nástroj od Microsoftu bude vám nainštalovaná najnovšia verzia – Creators Update. Celková podpora pre Windows 10 platí minimálne do roku 2020, za predpokladu, že používateľ bude mať vždy najnovšiu verziu systému.

09.05.2017

+