MojWindows

Predstavený bol nový operačný systém Windows 10 S, a čo by to bolo za predstavenie, keby spoločnosť Microsoft nemala pripravenú aj ponuku zariadení, ktoré ho budú využívať.

Hoci sa im počas včerajšej prezentácia ušla len okrajová zmienka, tento nedostatok spoločnosť následne napravila prostredníctvom svojich webových stránok, kam niekoľko nových kúskov zaradila v plnej kráse. Priestor zatiaľ dostali zriadenia od hardvérových partnerov Acer, ASUS, Dell, HP, Toshiba, Samsung, no ponuka sa má postupne rozširovať.

Keďže nový systém mieri hlavne do školstva, cena musela byť nastavená prijateľne, pričom začína na 189 dolároch a momentálne sa šplhá až na hranicu 299 dolárov. Veľká časť aktuálne ponuky pritom pozostáva z modelov, ktoré sme už na trhu mohli vidieť, no tentokrát sú vybavené operačným systém Windows 10 S. Pre zámožnejších študentov, ktorí hľadajú niečo prémiové, je v ponuke nový Surface Laptop, ktorého cena ale začína podstatne vyššie, na 1149€ (Microsoft Store Rakúsko).

Po stránke hardvérovej výbavy sa od seba jednotlivé modely prakticky nelíšia, čo je spôsobené cenou. 11,6-palcová obrazovka, 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložisko. Toto sú prvky, ktoré  jasne dominujú, rozdielom sú  akurát rôzne vyhotovenia – notebook alebo 2v1. Prevládať tu budú menej výkonné procesory Intel Celeron N3355/N3450, prípadne ich ekvivalenty.

windows-10-s-laptop-lineup

Microsoft v prípade študentov kladie na vysokú priečku potrebu kresliť a vyznačovať si informácie, preto je polovica zariadení z aktuálnej ponuky vybavená dotykovou obrazovkou.

03.05.2017

+