MojWindows

Nie je to tak dávno, čo sa začali objavovať prvé informácie o tom, že Microsoft pre Windows 10 pripravuje novú verziu systémovej aplikácie Prieskumník postavenú na platforme UWP. Ísť pritom malo o ďalší krok zo snahy zjednotiť používateľský zážitok naprieč rôznymi zariadeniami. Rovnakú aplikáciu by totiž používali počítače, smartfóny aj konzola Xbox One. S príchodom aktualizácie Creators Update sa ukazuje, že tieto informácie neboli príliš vzdialené realite.

Používatelia, ktorí majú nainštalovaný Windows 10 s aktualizáciou Creators Update, prípadne niektorú z novších testovacích verzií distribuovanú cez program Windows Insider, už môžu tohto nového prieskumníka aspoň čiastočne vyskúšať. Nakoľko ale nejde o prístup riadnym spôsobom, objavujú sa tu rôzne nedostatky, ako aj problémy s pádmi aplikácie. Napriek tomu, pokiaľ chcete mať aspoň trochu prehľad o tom, čo sa chystá, pozrieť sa môžete bez obáv.

Takto vyzerá aplikácia Prieskumník v konceptoch Microsoftu.
Takto vyzerá aplikácia Prieskumník v konceptoch Microsoftu.

Stačí kliknúť na pracovnej ploche pravým tlačidlom, zvoliť možnosť Nový->Odkaz a ako cieľovú cestu zadať textový reťazec: explorer shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App.

Pomocou vytvoreného odkazu teraz môžete spúšťať univerzálnu aplikáciu Prieskumník, ktorá by sa oficiálne mohla objaviť v nadchádzajúcej veľkej aktualizácii Redstone 3. Nateraz síce v porovnaní s klasickou verziou aplikácie Prieskumník zaostáva na plnej čiare, keďže tu chýba väčšina užitočných funkcií, no táto skutočnosť by sa mala s postupných vývojom zmeniť.

Prieskumníka

07.05.2017

+