MojWindows

Vývojárska konferencia Build 2017 dnes oficiálne odštartovala v Seattle, a v rámci úvodného vystúpenia výkonný riaditeľ Microsoftu, Satya Nadella priniesol informácie o počte používateľov operačného systému Windows 10, ktorý  je aktuálnou pýchou spoločnosti. Systém má byť aktuálne celosvetovo využívaný na 500 miliónoch zariadení. Naposledy bolo verejne ohlásené prekonanie hranice 400 miliónov zariadení, k čomu došlo koncom septembra. Za ostatných 8 mesiacov sa teda počet aktívnych zariadení s Windows zvýšiť o štvrtinu.

Ide o takzvané aktívne zariadenia, ktoré systému využívajú pravidelne každý mesiac, počet celkový inštalácií je tak pravdepodobne vyšší. Na druhej strane do tohto čísla spadajú okrem počítačov aj konzoly Xbox One, smartfóny, headset HoloLens, Surface Huby, ako aj zariadenia internetu vecí.

Microsoft pôvodne plánoval do roku 2018 prekonať hranicu 1 miliardy aktívnych zariadení, no tento plán bol nakoniec upravený, kvôli pomalšiemu rastu používateľov, než bolo sprvu odhadované.

Windows-10-cisla

Microsoft sa navyše podelil aj o ďalšie zaujímavé číslo, ktorým je počet aktívnych používateľov, ktorí používajú digitálnu asistentku Cortana. Tých je celosvetovo 141 miliónov, čo je rozhodne pozoruhodné číslo. Spadá sem ale akákoľvek interakcia, nie len používatelia, ktorí s Cortanou hovoria.

10.05.2017

+