MojWindows

Aktualizácia Creators Update priniesla pre operačný systém Windows 10 množstvo pozitívnych zmien. Objavili sa však aj také, ktoré používateľom nie celkom sadli. Jednou z nich je odstránenie možnosti Príkazový riadok z kontextovej ponuky tlačidla Štart, nazývanej aj „Power user menu“. Ide o zoznam užitočných nástrojov na správu systému, ktorý sa zobrazuje po tom, ako používateľ klikne na Štart pravým tlačidlom na myši, prípadne použije klávesovú skratku Win + X.

Náš tip
Prehľad užitočných klávesových skratiek pre Windows 10

Ponuku na spustenie Príkazového riadku, ktorá tu bola prítomná prakticky od nepamäti, nahradzuje po inštalácii Creators Update ponuka Windows PowerShell. Hoci pre pokročilých používateľov predstavuje práve PowerShell omnoho užitočnejší nástroj, bežný používateľ je skôr zvyknutý na prácu s príkazovým riadkom, ktorý mu ponúka všetko, čo potrebuje. V tomto prípade by mu tak bolo milšie, keby sa v ponuke zobrazoval radšej Príkazový riadok.  Microsoft našťastie myslel aj na túto situáciu a prostredníctvom nastavení umožňuje PowerShell nahradiť Príkazovým riadok.

Ponuka 2

Ako do kontextovej ponuky Panela úloh vo Windows 10 Creators Update vrátiť Príkazový riadok

Postup je v tomto prípade veľmi jednoduchý, stačí kliknúť na jeden prepínač v Nastaveniach. O tejto možnosti ale veľa používateľov ani nevie.

  • Otvoríme si Nastavenia (Win + I).
  • Prejdeme do ponuky Prispôsobenie.
  • Z ponuky na ľavej strane vyberieme možnosť Panel úloh.
  • Medzi dostupnými možnosťami nájdeme možnosť, ktorá hovorí o nahradení príkazového riadku PowerShellom, a prepínač umiestnime do polohy Vypnuté.
  • Hotovo. Po ďalšom otvorení kontextovej ponuky Panela úloh sa nám v zozname bude opäť zobrazovať starý dobrý Príkazový riadok.

Powershell

05.05.2017

+