MojWindows

Spoločnosť Nvidia, ktorá patrí medzi najznámejších výrobcov grafických kariet, nedávno predstavila „low-end“ grafickú kartu GT 1030 pre stolové počítače, a teraz pokračuje ďalším kúskom pre notebooky. Počas minulého týždňa do svojej ponuky pridala najnovší mobilný grafický čip s označením GeForce MX150, ktorý má byť nástupcom grafických kariet GeForce 930MX a 940MX architektúry Maxwell. Novinka MX150 je už postavená na najnovšej architektúre Pascal, a pre notebooky tak  sľubuje podstatne vyšší výkon než jej predchodcovia.

Nvidia kúsok porovnala s integrovanými grafickými kartami Intel HD Graphics 520 a Intel HD Graphics 620, pričom jej riešenie má ponúkať až štvornásobne vyšší výpočtový výkon. Značne vylepšená mala byť aj energetická efektivita. Novinka má ponúkať 3-násobne lepší pomer výkon/Watt než jej predchodca 940MX.

nvidia-geforce-mx150

Nvidia pre ilustráciu výkonu použila úlohy ako spracovanie fotiek a videa. Pri úprave fotiek dokončí MX150 v porovnaní s modelom 940MX rovnakú úlohu o štvrtinu rýchlejšie, pri úprave videa dokonca o tretinu rýchlejšie.

MX150

Bez väčších problémov má zvládnuť aj nenáročné hry ako Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, League of Legends a World of Tanks vo Full HD rozlíšení (1920 x 1080) pri 60 fps.

MX150 2

O novinke neboli zverejnené žiadne technické špecifikácie, teda počet výpočtových jadier, pracovné frekvencie, či veľkosť pamäte typu GDDR5 zostávajú záhadou. Spôsobené je to tým, že presná konfigurácia sa bude líšiť v závislosti od toho, ako ju konkrétny výrobca „pripraví“ pre použitie vo svojom zariadení.

Prvé notebooky vybavené touto kartou by sa na trhu mali objaviť už budúci mesiac. Vidieť by sme ich mohli už počas tohto týždňa v rámci veľtrhu Computex 2017. Medzi prvými výrobcami o jej použitie prejavili záujem Acer, Asus, HP, či MSI.

Zdroj: Anadtech

29.05.2017

+