Nvidia prišla s technikou Max-Q, ktorá dokáže znížiť hrúbku herných notebookov s GTX 1080 pod 2 cm

Spoločnosť Nvidia známa ako jeden z najväčších výrobcov grafických kariet, predstavila nový prístup k návrhu notebookov označený ako Max-Q, pomocou ktorého chce drasticky znížiť rozmery nekompaktných herných notebookov. Práve veľká váha a obrovské rozmery sú najväčším problémom pri prenášaní herných notebookov. Proti tomu Nividia bojuje a výkonné grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060, GTX 1070 a GTX 1080 chce dostať do notebookov s maximálnou hrúbkou 18 milimetrov.

Koncept Max-Q v sebe zahŕňa celý súbor prvkov od energetickej efektivity samotnej architektúry Pascal, cez použitie nových pokročilých princípov pri návrhu chladenia, prepracované napájacie obvody až po dynamickú softvérovú úpravu grafických nastavení hier a ďalšiu pokročilú optimalizáciu. Všetky súčasti pritom musia byť dotiahnuté na do posledného detailu, aby sa grafické karty v malom priestore „neupiekli“.

Zaujímavé je pritom hlavne softvérové riešenie WhisperMode, ktoré má upravovať nastavenia hier tak, aby sa znížila hlučnosť notebooku v záťaži. Nvidia avizuje, že cieľom je dosiahnuť hlučnosť na hranici maximálne 40 db.

Dosiahnuť to chce úpravou nastavení hry, pokročilou synchronizáciou úloh medzi procesorom a grafickou kartou a regulovaním snímkovej frekvencie hry tak, aby došlo k zníženiu energetických nárokov grafickej karty a tým pádom priamo k redukovaniu množstvo vytváraného tepla, ktoré je potrebné chladiť.

Súvisiacie články

Nvidia zatiaľ nezverejnila presné podrobnosti, no vyzerá to tak, že celkový výkon grafických kariet bude čiastočne „priškrtený“. Spoločnosť totiž uviedla, že grafickú kartu GTX 1080 dokáže používať v notebooku s tenkým telom pri polovičnej spotrebe v porovnaní s tradičným, hrubým herným notebookom, pričom dosahuje 90% jej výkonu.

Prvé notebooky vytvorené s využitím princípov Q-Max sa objavujú na veľtrhu Computex 2016, pričom do predaja sa majú dostať koncom júna. Zapojených pritom bude obrovské množstvo OEM partnerov, ktorí musia s Nvidia úzko spolupracovať na návrhu svojich zariadení. Chýbať tak nebudú ani tradičný výrobcovia Acer, ASUS, Alienware, HP, Lenovo, či MSI.

Zdroj: TheVerge

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.