MojWindows

Hoci prevažná časť včerajšej prezentácie patrila oznámeniu o novej verzii operačného systému Windows 10, rozšíreniu dostupnosti all-in-one počítača Surface Studio a oficiálnemu predstaveniu nového Surface Pro, Microsoft túto príležitosť využil aj na to, aby prezradil pripravované novinky pre svoj balík kancelárskych aplikácií Office.

Nakoľko na svojich produktoch kladie obrovský dôraz na prácu s digitálnym perom Surface Pen, pripravované novinky sa nesú v rovnakom duchu. Hlavným cieľom je prácu s „digitálnym atramentom“ v aplikáciách Office spraviť osobnejšou a plynulejšou tak, aby ju používatelia radi využívali.

Medzi najväčšie vylepšenia patrí plná podpora a maximálne možné využitie vlastností najnovšej generácie pera Surface Pen. To sa vyznačuje odozvou len 21 ms, rozpoznávaním uhla sklonu a schopnosťou rozpoznávať 4096 stupňov tlaku. Samotný Microsoft ho označuje za „najrýchlejšie digitálne pero na svete“, kedy používateľ prakticky nedokáže rozohnať žiadne oneskorenie. V aplikáciách balíka Office tak bude pomocou pera napríklad možné detailnejšie pracovať s vyznačovaním textu vďaka využitiu spomínaného sklonu.

Okrem toho budú pridané nové textúry a efekty digitálneho atramentu, aby si používatelia mali z čoho vyberať a práca im prišla osobnejšia. Word, Excel a PowerPoint získajú prístup k novým efektom ako dúha, galaxia, láva, oceán, zlato, striebro a podobne.

Pribudne aj „digitálny peračník“, ktorý bude združovať najobľúbenejšie vlastnosti digitálneho pera, ceruzky a zvýrazňovačov. Ten bude navyše možné prenášať medzi rôznymi aplikáciami a zariadeniami, takže používateľ bude mať svoje najobľúbenejšie nástroje okamžite na dosah.

Spomínané vylepšenia majú byť na vyskúšanie sprístupnené cez program Office Insider počas júna. To, kedy dorazia k bežným používateľom špecifikované nebolo.

24.05.2017

+