MojWindows

Ešte koncom minulého roka sa objavili prvé informácie o tom, že pre prehliadač Microsoft Edge je plánovaná zásadná zmena. Namiesto toho, aby bol aktualizovaný ako súčasť systému vo veľkých aktualizáciách, ako je to teraz, dôjde k tomu, že ho vývojári postavia do pozície univerzálnej aplikácie, ktorú bude spravovať Obchod.

Náš tip
Ako nainštalovať a spravovať rozšírenia pre Microsoft Edge | Návod

Pri súčasnom aktualizačnom modeli totiž dochádza k vydávaniu aktualizácií s novými funkciami nanajvýš dvakrát do roka. Častejšie vychádzajú len bezpečnostné aktualizácie a Edge tak má problémy udržať krok s konkurenčnými prehliadačmi, ktoré sú aktualizované takmer na mesačnej báze. Z dlhodobého pohľadu je to veľkým problémom.

O pripravovanej zmene informoval Fred Pullen, zodpovedný za propagáciu prehliadača Microsoft Edge, ešte počas konferencie Ignite 2016. V jeho vyhlásení ale nepadli žiadne informácie o tom, kedy by k zmene malo dôjsť. Tie teraz dopĺňa portál Neowin s odvolaním na svoje interné zdroje.

Náš tip
Režim čítania pre webové stránky sa v prehliadači Microsoft Edge dá vynútiť

Dôjsť k tomu má v rámci pripravovanej aktualizácie známej pod názvom Redstone 3, ktorá je plánovaná na september 2017. Prechod na nový spôsob aktualizácie prehliadača má údajne súvisieť aj s uvedením nového operačného systému Windows 10 Cloud. Ním chce Microsoft konkurovať rozmáhajúcim sa Chromebookom, ktoré sú úzko naviazané na prehliadač Chrome.

To, že Edge bude spravovaný pomocou aplikácie Obchod ale nemá znamenať väčšiu slobodu pre používateľov pri jeho odstránení. Naďalej má ísť o súčasť operačného systému, ktorú nepôjde len tak jednoducho odinštalovať ako ostatné aplikácie.

Náš tip
Tieto zmeny čakajú prehliadač Edge v aktualizácii Creators Update

Zdroj: Neowin

01.05.2017

+