MojWindows

Zabezpečenie zariadenia pomocou hesla už dávno nie je takým atraktívnym spôsobom, ako to bývalo niekedy. Používatelia požadujú nové možnosti zabezpečenia, na čo reagujú aj jednotlivý výrobcovia. Microsoft sa napríklad aktuálne snaží zaujať svojou funkciou „Dynamický zámok“, ktorá uzamkne používateľský účet akonáhle sa od neho majiteľ vzdiali, a so sebou má spárovaný smartfón. Táto novinka má síce svoje muchy, a nemusí byť zaujímavá pre každého používateľa, no to až tak veľmi neprekáža a svoje publikum si nájde.

Od vydania operačného systému Windows 10 Microsoft navyše používateľov láka na bezpečnostnú funkciu Windows Hello. Problémom je ale to, že nie každé zariadenie automaticky obsahuje konfiguráciu, ktorá podporuje takéto pokročilé zabezpečenie. Na riešení tohto nedostatku sa síce podieľajú výrobcovia príslušenstva, ktorí začínajú ponúkať rôzne vychytávky s podporou funkcie Window Hello, no tie častokrát nie sú cenovo atraktívne. K doterajšej ponuke tých zaujímavejších kúskov sa ale aktuálne pripája spoločnosť Kensington so svojou novou čítačkou odtlačkov prstov VeriMark.

Kensington VeriMark 2

Tento malý kúsok príslušenstva sa pripája do USB portu a použiteľný je tak so stolovými počítačmi, ako aj notebookmi, pričom prihlasovať sa pomocou odtlačku prsta je vďaka 360-stupňovému snímaču možné bez ohľadu na to, z akej strany ho priložíte. No zároveň tu má byť prítomný pokročilý systém ochrany, ktorý zabraňuje prihláseniu pomocou podvrhnutého odtlačku. Nechýba ani podpora pre prihlasovanie do webových služieb, ktoré podporujú štandard FIDO. Cena čítačky Kensington VeriMark je stanovená na 50 dolárov. V našich končinách môžeme očakávať analogickú cenu v €.

08.05.2017

+