MojWindows

Hoci si to množstvo ľudí možno ani neuvedomuje, virtuálna a rozšírená realita už dávno neslúžia len ako zdroj zábavy. Svoje využitie za ostatné roky čoraz vo väčšom rozsahu nachádzajú v priemysle, školstve, vojenskom segmente, či zdravotníctve. Vidieť sme tak už mohli aj množstvo prípadov, ako headset HoloLens dokáže pomôcť práve v týchto oblastiach. Len nedávno bol navyše prezentovaný ďalší zaujímavý príklad, tentokrát z oblasti chirurgie.

Spoločnosť Scopis sa pustila do technologicky ambiciózneho projektu, kedy HoloLens pretvára na skvelého pomocníka pre chirurga pri operáciách chrbtice. Na displeji mu premieta „plán“ toho, ako presne má vykonávať jednotlivé zákroky, čím zvyšuje šancu na úspech celej operácie.

Rozšírená realita je považovaná za technologický smer, ktorý bude extrémne užitočný hlavne v medicíne, keďže predstavuje bezdrôtový a jednoduchý spôsob, ako možno pristupovať k množstvu digitálnych informácií aj počas delikátnych operácií. Napriek tomu, že HoloLens obsahuje množstvo pokročilých senzorov, metóda, ktorú prezentuje Scopis nie je postavená len čisto na nich. Pri operáciách chrbtice sa totiž požaduje extrémna presnosť do posledného detailu, preto je tu zavedená dodatočná vrstva pre minimalizáciu možných komplikácií.

https://www.youtube.com/watch?v=xvbWE4OsKxY

07.05.2017

+