MojWindows

Konferencia Build 2017, kde Microsoft predstavil množstvo noviniek a plánov pre blízku budúcnosť operačného systému Windows 10, je už za nami. Napriek vysokým očakávaniam sa tu bohužiaľ objavilo úplne minimum informácií v súvislosti s mobilným systémom Windows 10 Mobile a jeho neistým postavením medzi ostatnými produktami spoločnosti.

Hoci Microsoft naďalej prízvukuje svoju oddanosť mobilnej platforme, tohtoročná konferencia Build to nepreukázala. Ani z oficiálneho predstavenia nového dizajnového jazyka Fluent Design System nebolo zjavné, či sa nových grafických prvkov smartfóny vôbec dočkajú.

Ako ale ukazuje prax, nové grafické elementy sa skutočne objavia aj v mobilnej verzii Windows 10, a to vďaka Universal Windows Platform. V najnovšej testovacej verzii systému Windows 10 Mobile sa totiž objavili verzie aplikácií Groove Hudba a Filmy a TV programy s novým vizuálnym spracovaním, čo potvrdzuje, že smartfóny nebudú ukrátené.

Ak je totožná aplikácia dostupná pre počítače aj smartfóny, pričom vo verzii pre počítače obsahuje elementy Fluent Design System, rovnaké elementy bude mať aj v prípade smartfónov. Počítať však treba s tým, že sa môžu objaviť miernej odlišnosti, podľa toho, ako sa ku konkrétnej implementácii postaví vývojár. V konečnom dôsledku ale Fluent Design System nájdeme aj na smartfónoch.

14.05.2017

+