MojWindows

Keď Microsoft prvýkrát predstavil svoju digitálnu asistentku Cortana, hráčom bola hneď povedomá. Nečudo, veď inšpirovaná bola po umelej inteligencii z populárnej série Halo. Jednému zo šikovných fanúšikov tohto herného univerza sa používanie Cortany dokonca pozdávalo až natoľko, že jej vytvoril akúsi imitáciu holografického prostredia.

Jarem Archer svoje dielo prezentoval prostredníctvom videa nahraného na populárny Youtube. V ukážke demonštruje schopnosti Cortany na otázke, či počas daného dňa bude potrebovať dáždnik. Vďaka tomu, že digitálna asistentka rozumie kontextu, štandardne by len odpovedala, či je to na základe aktuálnej predpovede počasia potrebné. V tomto prípade sa ale dokonca zobrazí na obrazovke v podobe 3D modelu, aby sa osobne podelila o požadované informácie. Po splnení svojej úlohy následne odkráča preč.

Náš tip
Cortana nie je len osobná asistentka, ale aj nadaná speváčka

Archer sa snažil vytvoriť reálny model toho, ako by Cortana mohla vyzerať, keby fungovala v podobe hologramu. S využitím operačného systému Windows 10, mikrokontroléra Arduino, senzora Kinect a aplikácie Unity 3D zaznamenal a vytvoril model Cortany, ktorý má podobu človeka a dokáže sa pohybovať. Predlohou pre zaznamenanie pohybu sa stala Archerova manželka, ktorú senzory snímali pri pohybe po obývačke.

Zostavené zariadenie obsahuje všesmerové reproduktory a mikrofón potrebné pre interakciu, no navyše dokáže snímať aj okolité prostredie, pričom hľadá tvár používateľa, aby sa model Cortany dokázal zobraziť v správnom smere. Skrinka, v ktorej je to celé umiestnené bola vytvorená s využitím 3D tlačiarne. Okrem toho, že Cortana v tomto prevedení dokáže odpovedať na otázky rovnako ako jej štandardná verzia, zvláda aj ovládanie hudby v domácnosti, či ďalšie automatizované činnosti.

Zdroj: Un1tled

30.05.2017

+