MojWindows

Microsoft na zajtrajší deň do New Yorku zvolal veľkú prezentáciu, na ktorej by mal odhaliť viacero produktov súvisiacich primárne s oblasťou vzdelávania, čo jasne naznačuje už v samotnej pozvánke. Ako vždy pri takýchto udalostiach, očakávania sú zo strany bežných používateľov nasadené pomerne vysoko.

O tom, čo približne môžeme od softvérového giganta čakať a čo nie, uniklo niekoľko informácií už vopred, preto si ich v stručnosti zhrnieme.  Čakať, že tu budú odhalené nové produkty radu Surface ako Surface Pro 5, Surface Book 2, či vynovená verzia all-in-one počítača Surface Studio by ale bolo zbytočné. Microsoft sa pripravuje na ukážku toho, čím je odhodlaný vyraziť do boja proti Chromebookom.

Chromebook

Debut novej verzie operačného systému Windows 10

Hlavnou hviezdou celej prezentácie by mala byť nová verzia operačného systému Windows 10, označená prívlastkom Cloud. Práve tá predstavuje základný kameň, na ktorom budú postupne stavané nové produkty bojujúce proti  systému Chrome OS.

Prvé správy o pripravovanom systéme sa objavili ešte začiatkom roka, pričom dostupné informácie poukazujú na skutočnosť, že po softvérovej stránke bude obmedzený tak, že používateľom umožní inštalovať len aplikácie nachádzajúce sa v obchode Windows Store.

Prednedávnom sa na svetlo sveta dostali aj interné dokumenty, ktoré finálne potvrdili domnienky o tom, že pôjde o konkurenciu pre Chrome OS. Microsoft pritom stavia hlavne na nadštandardnej výdrži batérie, rýchlosti spustenia a zvýšenej bezpečnosti.

Aktuálne označenie Windows 10 Cloud pôsobí pomerne zmätočne, keďže systém nie je hlboko prepojený na cloudové služby Microsoftu, ako by mohlo meno naznačovať. Viacero zdrojov preto tvrdí, že „Cloud“ je len pracovný názov a systém bude nakoniec uvedený ako Windows 10 S. Či to bude skutočne tak, by sme mali vidieť už zajtra.

Windows 10 Cloud

Nové zariadenia konkurujúce Chromebookom

Po boku operačného systému by mali byť prirodzene uvedené aj nové zariadenia, ktoré ho budú využívať. Ako býva zvykom, pochádzať nemusia výhradne z dielne Microsoftu. Keďže je potrebné zatlačiť na konkurenciu,  zapojení by mali byť aj tradiční hardvéroví partneri.

Pôvodné informácie síce naznačovali, že by sme mali vidieť aj nové zariadenia Surface Pro, no ako sa priblížil termín prezentácie, vykryštalizovala sa aj situácia a podľa najnovších informácií Microsoft neplánuje uviesť nový Surface Pro, Surface Book, ani sa vo väčšom venovať tradičným produktom radu Surface. Na dnes už takmer bájny Surface Phone môžeme zabudnúť.

surface_pro_3

Novinky pre kancelársky balík Microsoft Office

Keďže kľúčovým prvkom pre oblasť vzdelávania je v prípade Microsoftu kancelársky balík Office, priestor dostane aj ten. Prednedávnom sa chvíľkovo v obchode Windows Store objavili plnohodnotné aplikácie z balíka Office, ako aj možnosť zakúpiť predplatné Office 365, preto sa predpokladá, že v New Yorku budú oficiálne ohlásené.

Logicky to dáva zmysel, keďže zariadenia so systémom Windows 10 Cloud, budú potrebovať plnohodnotné aplikácie Office, aby dokázali konkurovať Chromebookom. Prezentované by ale mali byť aj plány pre Office na najbližšiu budúcnosť.

Microsoft Office Windows Store

01.05.2017

+