MojWindows

Napriek tomu, že univerzitné pôsobenie mladého Billa Gatesa škočilo predčasne, nakoľko dal prednosť práci na projekte, z ktorého nakoniec vznikla jedna z najväčších svetových technologických spoločností, dnes má jasno v tom, akým smerom by sa v oblasti vzdelávania uberal v prípade, že by aktuálne začínal úplne od začiatku.

Gates, ktorý sa pravidelne objavuje na prvom mieste rebríčka najbohatších ľudí sveta, sa prostredníctvom sociálne siete Twitter snažil inšpirovať mladých ľudí. Z jeho pohľadu sú najsperpektívnejšie oblasti pre štúdium umelá inteligencia, energetika a špecializované oblasti prírodných vied ako biochémia, genetika, molekulárna biológia a podobne.

Štúdium týchto smerov odporúča hlavne preto, že sa venujú veciam, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú naše životy a navyše majú najväčší potenciál svet zmeniť k lepšiemu. Ľudia, ktorí v nich majú špecializáciu tak budú patriť medzi najžiadanejších zamestnancov. Gates do istej miery hovorí na základe skúseností z práce vo vlastnej nadácii, kde vďaka technológiám dokáže pomáhať aj v chudobou najviac postihnutých oblastiach.

Mladým ľuďom taktiež odporučil, aby sa obklopili ľuďmi, ktorí im predkladajú nové výzvy, učia ich a tlačia k tomu, aby sa stali svojou najlepšou možnou verziou. Pripomína tak, že dôležité je neustále sa učiť a osobnostne rozvíjať.

Ako najinšpirujúcejšiu knihu Gates označil dielo od Stevena Pinkerta – The Better Angels Of Our Nature. Ide o román, kde autor rozoberá koncept, že momentálne žijeme v najpokojnejších časoch za históriu ľudstva a svet sa skutočne zlepšuje. Napriek tomu pripomína, že netreba ignorovať problémy, ktorým čelíme, no treba sa k nim postaviť tak, že sa dajú vyriešiť, a na hľadaní tohto riešenia aktívne pracovať.

Náš tip
Bill Gates ako tajný Santa na Reddite úradoval aj tento rok

20.05.2017

+