MojWindows

Počítače sa po inštalácii Creators Update dočkali novej funkcie Nočné osvetlenie, ktorá upravuje teplotu zobrazovaných farieb, aby bolo čo najviac potlačené vyžarovanie modrého svetla. Vystavenie modrému svetlu vo večerných hodinách zhoršuje zaspávanie a znižuje celkovú kvalitu spánku.

Podložené je to viacerými štúdiami so záverom, že ľudia, ktorí pozerajú vo večerných hodinách na obrazovku a sú teda vystavení modrému svetlu, majú následne nižšiu produkciu melatonínu, a ťažšie sa im potom zaspáva.

Jednou z najznámejších aplikácií, ktorá sa proti tomu snaží bojovať úpravou nastavení obrazovky je f.lux. Microsoft sa ale rozhodol rovnakú funkcionalitu zabudovať priamo do svojho najnovšieho systému.

Náš tip
f.lux – aplikácia, ktorá eliminuje modré svetlo a pomáha so zaspávaním

Funkcia Nočné osvetlenie sa na smartfóny zatiaľ nedostala

Už počas testovania mobilnej desiatky si používatelia všimli, že Nočné osvetlenie je síce prítomné na počítačoch, no smartfóny nemajú toľko šťastia.

Šéfka programu Windows Insider, Dona Sarkar, počas februára v rozhovore pre portál Neowin potvrdila, že táto funkcia, aj s vylepšeniami pre Continuum, sa na smarfóny dostane, keď bude správny čas. Ako sa ale teraz ukázalo, aktualizácia Creators Update tou správnou nebola. V prípade, že by ste o to ale mali záujem, môžete si predsa len aspoň čiastočne pomôcť pomocou ručnej úpravy nastavení vášho smartfónu.

Náš tip
Ako vo Windows 10 Creators Update nastaviť a používať funkciu Nočné osvetlenie

Upravte si nastavenie farieb obrazovky smartfónu podobne ako by to spravila funkcia Nočné osvetlenie

Týmto spôsobom si upravujete reprodukciu farieb, preto je to dobré upravovať len vo večerných hodinách, aj to len v prípade, že so smartfónom pracujete. Na deň si potom opäť vráťte pôvodné nastavenia, aby sa vám zobrazovali pekné farby.

  • Prejdite do sekcie Nastavenia->Doplnky->Farebný profil.
  • Z dostupnej ponuky si vyberte možnosť „Pokročilý“.
  • Nastavenia „Teplota farby“ posuňte doľava na úplne maximum možnosti „Teplá“.
  • Hotovo.

Čím teplejšie farby sú zobrazované, tým menej modrého svetla by mala obrazovka vyžarovať. Samozrejme, že to nie je rovnako efektívne ako jednoduché zapnutie funkcie „Nočné osvetlenie“ cez Centrum akcií, no v súčasnom stave je to lepšie ako nič.

Farebny profil

Zdroj: MSPU

27.04.2017

+