Prečo hodiny v paneli úloh systémov Windows nezobrazujú sekundovú časť?

Optimalizovať taký kolos akým je operačný systém pre čo najlepší výkon aj na menej výkonných konfiguráciách častokrát vyžaduje aj trochu kreatívny prístup. Veľkou zaujímavosťou z tejto oblasti sa pochválil Microsoft v prípade staručkého systému Windows 95.

Ten na trh prichádza 24. augusta 1995 s viacerými zmenami, ako práca s oknami, podpora pre internet, ale hlavne s ikonickým tlačidlom Štart a panelom úloh. A práve súčasťou panela úloh sa stal aj dátum a čas. Ešte v raných verziách pritom systém zobrazoval čas aj v sekundách, no keď sa dostal k používateľom sekundová časť už chýbala.

Vysvetlenie prečo to tak bolo priniesol na blogu jeden z vývojárov. V prípade, že v lište dochádzalo k vykresľovaniu sekúnd, systém musel udržiavať aktívnych viacero procesov, ktoré boli na vtedajší hardvér príliš náročné pre to, aby sa to vlastne oplatilo.

Súvisiacie články

Minimálna konfigurácia pre Windows 95 totiž predstavovala 4 MB operačnej pamäte, a preto mal každý ušetrený kilobajt pre svižnosť systému veľký zmysel.

Prečo ale systémy Windows dodnes štandardne nezobrazujú sekundovú časť v hodinách nie je celkom jasné. Pri súčasnej hardvérovej výbave to určite nemôže predstavovať problém. Skôr teda pôjde o historický prežitok, ktorý jednoducho nebol pozmenený.

V prípade systémom Windows 7 a 8 s týmto nedostatkom pomôže niektorá z aplikácií tretích strán, Windows 10 na druhú stranu umožňuje zobrazovanie sekúnd zapnúť pomocou úpravy registrov. Človek by si ale myslel, že pôjde o úplne štandardnú vec.

Zdroj: Microsoft

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.