MojWindows

V prípade, že nám začne na disku dochádzať miesto, väčšinou to riešime tak, že ručne vyprázdnime kôš, odstránime nasťahované súbory, prípadne použijeme niektorý z nástrojov na odstránenie nepotrebných súborov.

S príchodom Creators Update sa ale Microsoft v rámci svojho systému Windows 10 pokúsil tieto úlohy zjednodušiť tým, že ich automatizuje. Konkrétne na to slúži funkcia Senzor úložiska, ktorá automaticky sleduje a uvoľňuje miesto. Opäť je „zahrabaná“ v systémových nastaveniach a pokiaľ o jej prítomnosti neviete, asi by ste ju ani nehľadali.

Senzor úložiska odstraňuje dočasné súbory vytvárané aplikáciami a z koša vymazáva súbory, ktoré sú tam umiestnené po dobu dlhšiu ako 30 dní. Nemusíte sa tak obávať, že by vás pripravila o dôležité dokumenty alebo niečo také.

Ako zapnúť funkciu Senzor úložiska vo Windows 10

  • Otvorte systémové nastavenia (Win +I).
  • Prejdite do položky Systém a tam kliknite na možnosť Úložisko.
  • Následne pod popisom Senzor úložiska prepnite spínač do polohy Zapnuté. Senzor uloziska

Systém teraz začne automaticky odstraňovať nepotrebné dočasné súbory, ktoré rôzne aplikácie vytvárajú, no už viac nepoužívajú. Nedochádza však k odstraňovaniu úplne všetkých súborov. Veci ako zálohy systému, či súbory služby Windows Update zostávajú nedotknuté a pokiaľ sa ich chcete zbaviť, musíte tak urobiť ručne alebo pomocou nástroja Čistenie disku. Napriek tomu je funkcia Senzor úložiska šikovným pomocníkom.

V nastaveniach navyše môžete čiastočne upraviť jej správanie a zvoliť, čo má vymazávať. Nájdete tu aj tlačidlo pre okamžité uvoľnenie miesta na disku, čo príde vhod ak je už situácia kritická.

sposob

24.04.2017

+