MojWindows

Podľa najnovších dostupných informácií sa vývojári v Microsofte interne pohrávajú s nápadom implementovať do systémových aplikácií vo Windows 10 funkciu záložiek, podobnú tej, ktorú môžeme poznať z webových prehliadačov. V podstate ide o to, že v jednom okne môže používateľ otvárať viacero prípadov tejto istej aplikácie, čo do systému zavedie lepšiu organizáciu. Napríklad namiesto troch otvorených Prieskumníkov bude na ploche len jedno okno s tromi záložkami.

Funkcia je označovaná ako „Tabbed Shell“ a malo by ísť o priamu reakciu na množstvo žiadostí od samotných používateľov systému Windows 10. Tí síce žiadali pridanie niečoho podobného len pre Prieskumníka, no Microsoft v rámci experimentov skúša implementáciu na úrovni systému, vďaka čomu budú záložky dostupné v ľubovoľnej aplikácii bez potreby zásahu zo strany jej tvorcu.

tabshell_fileexplorer

Tabbed Shell sa tak má objaviť v rámci okna ľubovoľnej aplikácie bez rozdielu jej typu (Win32, UWP…). Fungovať tak má rovnako s Photoshopom, Prieskumníkom, či Wordom. Záložky sa budú zobrazovať v titulnej lište, rovnako ako je to v prípade webových prehliadačov.

Pre lepšiu integráciu ale bude vývojárom sprístupnené programové rozhranie, ktoré môžu využiť vo svojich aplikáciách, čím zavedú ďalšie možnosti ovládania a prirodzenejšie vyzerajúce rozhranie.

Aplikáciu bez tejto úpravy, síce systém automaticky prispôsobí pre použitie záložiek, no reálne nebude vyzerať tak dobre ako „optimalizovaná“ aplikácia, keďže dôjde k zdvojeniu niektorých ovládacích prvkov.

tabunoptimized
Aplikácia bez priamej integrácie záložiek

Ak však ale tvorca integruje podporu pre Tabbed Shell priamo vo svojej aplikácii, celé to bude vyzerať prirodzenejšie. Okrem toho môže rozhranie pre záložky upravovať aj po vizuálnej stránke – farba záložiek, úprava tlačidla pre pridanie novej karty a podobne.

taboptimized
Vývojárom optimalizovaná aplikácia

Funkcia sa stále nachádza len v štádiu interných experimentov, pričom dôraz sa kladie hlavne na používateľský zážitok. Momentálne nie je napríklad jasné, či sa rozhranie pre záložky bude zobrazovať automaticky alebo až po tom, ako používateľ spustí totožnú aplikáciu aspoň dvakrát. Vývojársky tím ešte musí domyslieť správanie tejto funkcie vzhľadom na množstvo rozdielnych situácií, ku ktorým môže dôjsť.

Podľa informácií, ktoré zverejnil portál WindowsCentral s odvolaním na svoje dobre informované zdroje, zatiaľ nie je známe, kedy Tabbed Shell dorazí ku koncovým používateľom. Za predpokladu, že funkcia prejde interným testovaním a nebude nakoniec zrušená, by sa mohla v rámci systému Windows 10 objaviť v roku 2018 ako súčasť štvrtej vlny aktualizácie Redstone.

Zdroj: WindowsCentral

17.04.2017

+