MojWindows

Informácie o tom, že Microsoft pripravuje novú, odľahčenú edíciu operačného systému Windows 10 s označením Cloud sa do obehu dostali už dávnejšie. Vo všeobecnosti by táto verzia mala byť určená pre zariadenia nižších cenových kategórií.

Nasvedčuje tomu hlavne skutočnosť, že viacero systémoch funkcií bolo osekaných. Ide napríklad o možnosť inštalovať, a teda aj používať výhradne aplikácie z Windows Store, chýbajúce nástroje pre pokročilú spravu systému, či odstránenie rozhrania Windows Mixed Reality pre rozšírenú a virtuálnu realitu.

Napriek tomu, že meno „Cloud“ naznačuje úzke prepojenie systému s cloudovými službami, realita má byť úplne iná. Táto edícia nemá s cloudom spoločné nič viac ako Windows 10 v edícii Home, či Pro.

Windows 10 Cloud

A hoci po internete koluje aj viacero testovacích zostavení systému Windows 10 Cloud, akékoľvek oficiálne informácie, vrátane prostého potvrdenia prác na tejto edícii, chýbajú. To by sa ale čoskoro malo zmeniť. Portál Zdnet s odvolaním na viacero svojich dobre informovaných zdrojov uvádza, že Microsoft pripravuje veľké jarné predstavenie, kde by sa svojej premiéry mal dočkať práve Windows 10 Cloud, a nie nové zariadenia rodiny Surface.

Plánovaná udalosť má prebehnúť v máji a v Microsofte ju interne označujú kódovým názvom „Bespin“. Ide tak o odkaz na „Oblačné mesto“ (Cloud City) z univerza Hviezdne vojny.

Portál ďalej uvádza, že Microsoft neplánuje v dohľadnej budúcnosti uviesť nový Surface Book 2, keďže zariadenie ešte nie je pripravené na svoj debut. Nevylučuje však, že prezentovaný môže byť nový tablet Surface Pro 5, ktorý síce bude mať vynovené komponenty, no nepôjde o žiadnu veľkú evolúciu rodiny Surface.

Bližšie informácie o plánovanej udalosti, ako aj jej obsahu by sme sa mali dozvedieť v najbližších týždňoch, kedy budú rozposlané formálne pozvánky.

Zdroj: Zdnet

11.04.2017

+