MojWindows

Nová konzola Xbox rodiny, Project Scorpio, bude dostupná koncom roka a hoci je zameraná primárne na hranie v 4K rozlíšení, množstvo benefitov ponúkne aj ľuďom, ktorí budú hrať na FullHD obrazovkách. Ide o veci ako vylepšené textúry, geometria, lepšie efekty a podobne. Microsoft to, ako nová konzola dokáže po grafickej stránke vylepšiť hry aj bez 4K obrazovky nedávno prezentoval svojim partnerom.

Ako prvú ukážku zvolil jednoduché porovnanie toho, ako by tá istá hra vyzerala, ak by sme ju hrali na konzole Xbox One a Project Scorpio. Rozdiely sú badateľné hlavne na množstve detailov v pozadí, na tvári postavy a jej vlasoch. V prípade konzoly Project Scorpio vyzerá obraz celkovo ostrejšie a lepšie. Ide vlastne o porovnanie hrania na televízore s rozlíšením FullHD vs 4K, od ktorého sa Microsoft ďalej odráža.

Nasledovalo porovnanie hry v prípade, že beží na rozdielnych konzolách, no na rovnakom televízore s rozlíšením FullHD. Tu Microsoft demonštroval, že používatelia nemusia vlastniť 4K televízor, aby si mohli užiť vylepšenú vizuálnu stránku. Opäť si môžeme všimnúť väčšiu úroveň detailov hlavne na tvári a vlasoch.

Tretia ukážka predstavuje porovnanie totožnej tváre vykreslenej na rozdielnych konzolách rozdielnym spôsobom.

Xbox One 1080p | Scorpio 4K na HD obrazovke | Scorpio natívne 4K
Xbox One FullHD (ľavo) | Scorpio 4K na FullHD obrazovke (stred) | Scorpio natívne 4K (pravo)

Microsoft prízvukuje, že vývojári budú môcť vylepšiť svoje hry po mnohých stránkach využitím masívnej výpočtovej sily novej konzoly, aby tak dosiahli vykreslenie viacerých detailov a komplexnejších textúr. Príkladom je obrázok lienky, ktorá bola prenesená z konzoly Xbox One a vyrenderovaná pre rozlíšenie 4K, pričom následne došlo k vylepšeniu textúr pre Project Scorpio.

Na to, aby si hráči pripravovanú konzolu vychutnali skutočne naplno, síce budú potrebovať televízor s podporou 4K rozlíšenia, no výrazné grafické vylepšenia postrehnú aj na FullHD obrazovkách. S kúpou nového televízora  tak zdá sa nebudú musieť výraznejšie ponáhľať.

Zdroj: WindowsCentral

26.04.2017

+