MojWindows

Microsoft dnes prostredníctvom svojho blogu informoval, že pre nadchádzajúcu tretiu vlnu aktualizácie Redstone plánuje do systému zaviesť pokročilú funkciu pre správu napájania procesorov. S totožnou funkciou pritom experimentoval už pri príprave Creators Update, konkrétne v testovacom zostavení 15002. Vtedy však išlo o skúšku vo veľmi limitovanom rozsahu len na malom percente členov programu Windows Insider. Po krátkom teste ale novinka, nakoniec nenašla cestu do finálnej verzie aktualizácie Creators Update.

Po dlhšej dobe sa k nej vývojári opäť vracajú v testovacom zostavení 16176. Pri používaní optimalizácie označenej pracovným názvom „Power Throttling“ dochádza k tomu, že v prípade ak na pozadí prebieha nejaký aktívny proces, systém automaticky prepína procesor do energeticky najefektívnejšieho režimu. Práca sa tak vykonáva, no zároveň dochádza k spotrebe len minimálneho množstva energie.

throttled

Pokusy s funkciou mali priniesť pozitívne výsledky, kedy na zariadeniach s procesormi Intel Core šiestej generácie Skylake došlo v extrémnych prípadoch k predĺženiu výdrže o 11%. Vývojári mali navyše funkciu dodatočne vylepšiť a v terajšom stave by výsledky mali byť ešte o čosi lepšie. Nateraz je ale stále dostupná len pre procesory Intel Core šiestej a siedmej generácie. Microsoft však uvádza, že podporu plánuje rozšíriť aj na ďalšie procesory, a to už čoskoro.

Keďže ide o vec zavedenú na úrovni systému, používatelia nemusia nič aktivovať ani meniť svoje správanie pri práci s aplikáciami. Zmenu pocítia automaticky. Myslelo sa pritom aj situácie, kedy by náhodou mohlo dôjsť k negatívnemu ovplyvneniu výkonu aplikácie. Cez nastavenia systému je možné novú správu využívania procesora vypnúť pre konkrétne aplikácie. Samotný systém navyše funkciu nezapne v prípade, že zariadenie je pripojené na nabíjačku.

18.04.2017

+