MojWindows

Spoločnosť McAfee stojaca za známym bezpečnostným riešením, prostredníctvom svojho blogu upozornila na zvýšený výskyt nebezpečného vírusu. Ten sa šíri prostredníctvom dokumentov kancelárskych aplikácií Office, pričom v nich zneužíva takzvanú 0-day zraniteľnosť.

To znamená, že zatiaľ nie je dostupná žiadna záplata a proti napadnutiu sa tak dá chrániť len zdravým sedliackym rozumom. Vyhnite sa teda otváraniu dokumentov z neoverených zdrojov, čo by ste vlastne mali robiť bez ohľadu toho, či je zvýšené riziko možnej infekcie alebo nie.

Uvedený vírus sa šíri ako RTF súbor, ktorý sa vydáva za dokument aplikácie Word v prílohe e-mailov. Po jeho otvorení dôjde pomocou špeciálneho skriptu k stiahnutiu ďalších súborov, čím sa odštartuje sťahovanie množstva škodlivých kódov z infikovaných serverov.

McAfee uvádza, že vírus zneužíva zraniteľnosť vo všetkých súčasných verziách Windows a Office, pričom dokáže prekonať aj ochranu aplikácií Office 2016 v kombinácii so systémom Windows 10.

Pokiaľ už dokumenty musíte otvárať aj v prípade , že prichádzajú z neznámych adries, robte tak výhradne v bezpečnostnom režime, ktorý je súčasťou novších verzií aplikácií balíka Office.

Microsoft potvrdil, že o zraniteľnosti vie a čo najrýchlejšie vydá opravnú aktualizáciu, ktorá ju odstráni. Používatelia tak budú opäť chránení.

Zdroj: McAfee

11.04.2017

+