MojWindows

Microsoft zverejnil svoje finančné výsledky za prvý kvartál kalendárneho roka 2017, ktorý skončil 31. marca. Celkové tržby za toto obdobie dosiahli 23,6 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 8%. Za obdobie január až marec si Microsoft pripísal čistý zisk 4,8 miliardy dolárov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 28% zvýšenie. Vtedy zisk dosiahol 3,76 miliardy dolárov.

Segment Productivity and Business Processes sa na celkovej tržbe spoločnosti podieľal sumou 8 miliárd dolárov. Vykázal tak nárast o 7%. Prispieť tomu mal okrem iného aj 45% nárast zisku zo služby Office 365 v komerčnom segmente  a 15% nárast v prípade koncových zákazníkov. Microsoft zároveň oznámil, že Office 365 momentálne dosahuje 26,2 miliónov aktívnych používateľov z radu koncových spotrebiteľov.  K zisku v tomto segmente prispela sumou 975 miliónov dolárov aj sociálna sieť LinkedIn, ktorú Microsoft odkúpil koncom roka 2016 za neuveriteľných 26 miliárd dolárov.

Náš tip
Microsoft za neuveriteľných 26 miliárd kupuje LinkedIn

Na tržbách spoločnosti sa podpísal segment Intelligent Cloud, ktorý sa môže pochváliť obratom 6,8 miliárd dolárov. Medziročne tak vykázal nárast o 11%. Najúspešnejšie pritom boli serverové a cloudové služby a platforma Microsoft Azure.

Segment More Personal Computing, kam spadajú kľúčové produkty ako operačný systém Windows, konzola Xbox, či dokonca aj smartfóny zaznamenal s príjmom 8,8 miliardy dolárov pokles o 7%. Najmenej sa pritom darilo predaju zariadení Surface, ktorý poklesol o 26%. Nepomohla ani divízia smartfónov, kde došlo k prepadu príjmov o 730 miliónov dolárov.

Smartfóny mali priniesť len 5 miliónov dolárov

Portál Neowin uvádza, že príjmy z divízie výroby smartfónov dosiahli v prvom kalendárnom štvrťroku zrejme len 5 miliónov dolárov. Hoci Microsoft nezverejňuje presné čísla vyrobených a predaných smartfónov, ani informácie o výnosoch, za ostatné roky postupne informoval o konkrétnom poklese v miliónoch dolárov. Na základe toho bolo možné vypočítať aktuálne výnosy za prvý kvartál kalendárneho roka 2017.

 Zdroj: Microsoft, Neowin

28.04.2017

+