MojWindows

Windows 10 dostal s aktualizáciou Creators Update viacero zaujímavých vylepšení, ktoré ale nie sú tak celkom viditeľné a pokiaľ o nich neviete, objavíte ich skôr len náhodou. Jednou z nich je aj bezpečnostná funkcia Dynamický zámok.

Čo je to Dynamický zámok a ako to funguje

Dynamický zámok využíva Bluetooth pripojenie medzi smartfónom a počítačom na automatické uzamknutie používateľského účtu v momente, kedy sa spárovaný smartfón vzdiali z dosahu. Celá myšlienka je tak postavená na situácii, kedy sa používateľ náhle vzdiali od počítača a nestihne ho pritom zabezpečiť proti nechcenému prístupu.

Na papieri to síce vyzerá fajn, no len ťažko si predstaviť reálnu situáciu, kedy sa od počítača, kde vyžadujete určitú formu zabezpečenia, vzdialite tak rýchlo, že by ste nestihli použiť ani klávesovú skratku Win + L, čo je otázka nanajvýš dvoch sekúnd. No dajme tomu, že stať sa to predsa len môže.

Navyše je tu ďalší do očí bijúci problém. Používateľ si žiadnym spôsobom nemôže nastaviť, po akom čase dôjde k uzamknutiu jeho používateľského účtu. Popis funkcie síce uvádza, že k tomu dôjde asi po minúte, no používatelia uvádzajú rôzne výsledky.

Tento čas sa má pohybovať v rozmedzí od 30 až po niečo málo cez 60 sekúnd. Na to, aby ochrana týmto spôsobom dávala aspoň aký-taký zmysel, muselo by sa zariadenie uzamykať omnoho rýchlejšie. Stačí totiž, aby počas tohto časového okna ktokoľvek prišiel k počítaču a začal s ním pracovať. K uzamknutiu potom už nedôjde, napriek tomu, že smartfón nie je prítomný.

Reálne testovanie navyše ukázalo omnoho väčšie nedostatky, to si ale necháme až na záver, keďže situácia sa môže líšiť takpovediac kus od kusu. Vo všeobecnosti preto Dynamický zámok stojí za skúšku.

Ako s počítačom spárovať svoj smartfón

Keďže je celá funkcia postavená na aktívnom Bluetooth pripojení, musíte si ako prvé spárovať počítač so svojim smartfónom. Proces je to veľmi jednoduchý.

Stačí na obidvoch zariadeniach zapnúť pripojenie Bluetooth (nezabudnite na viditeľnosť smartfónu) a následne na počítači prejsť do Nastavení, konkrétne do sekcie Zariadenia.

  • Zvoľte možnosť „Pridať zariadenie Bluetooth alebo iné zariadenie“, kde vyberte možnosť Bluetooth.Dynamicky zamok 3
  • Z ponuky dostupných zariadení vyberte požadovaný smartfón.
  • Na obidvoch zariadeniach potvrďte požiadavku o spárovanie.Dynamicky zamok 4
  • Po dokončení procesu zatvorte na počítači okno stlačením na „Hotovo“.Dynamicky zamok 2

Ako zapnúť funkciu Dynamický zámok

Po tom, čo máme smartfón s počítačom spárovaný a pripojený, môžeme sa pustiť do zapnutia samotnej funkcie Dynamický zámok.

  • Otvorte si Nastavenia, kde vyberte ponuku Kontá.
  • Zvolte sekciu Možnosti prihlásenia.
  • Tu zaškrtnite položku „Povoliť Windowsu zisťovať, kedy ste preč, a zariadenie automaticky zamykať“.
  • Hotovo.Dynamicky zamok

Praktické skúsenosti ukazujú vážne problémy

V nami používanej verzii systému 10563.138 je ale funkcia Dynamický zámok reálne nepoužiteľná kvôli obrovským problémom s konektivitou. Smartfóny spárované cez Bluetooth totiž úplne náhodne strácajú spojenie, a to bez ohľadu na to, či sa nadchádzajú hneď vedľa počítača, alebo sú od neho meter vzdialené.

Funkciu sme skúšali so štvoricou smartfónov Lumia 950, Lumia 1020, HP Elite x3 a Xperia Z5. V ani jednom z prípadov sme sa ale bohužiaľ nestretli s očakávaným správaním funkcie. Najstabilnejšie spojenie bolo ako naschvál v prípade Xperie Z5, ktorá využíva operačný systém Android.

No ani po niekoľkých pokusoch sa nám nepodarilo dostať do situácie, kedy by po odchode človeka s pripojeným smartfónom funkcia splnila svoju základnú úlohu – uzamkla systém.

Nakoľko aktualizácia Creators Update oficiálne vyšla len pred pár dňami, a za sebou má zatiaľ len jednu sadu opravných aktualizácií, môžeme počítať s tým, že Microsoft bude funkciu postupne vylepšovať a možno aj rozširovať o nové možnosti. Roboty je ale viac než dosť.

14.04.2017

+