MojWindows

V utorok ubehli dva týždne odkedy Microsoft začal s postupnou distribúciou najnovšej aktualizácie pre počítače so systémom Windows 10. V príspevku na svojom blogu preto stručne zhodnotil doterajší priebeh.

Ako informuje, distribúcia aktualizácie prostredníctvom služby Windows Update sa stále nachádza v prvotnej fáze. Napriek tomu to vyzerá tak, že všetko prebieha pomerne hladko a najnovšiu verziu systému majú používať už milióny ľudí.

Hoci presné číslo zo strany Microsoftu nezaznelo, o pár hodín neskôr ho doplnila spoločnosť AdDublex. Podľa jej štatistík na Creators Update prešlo už približne 10% zariadení. Ak sú aj naďalej platné informácie o viac ako 400 miliónoch aktívnych zariadení, dostávame sa niekde na úroveň 40 miliónov, čo je po dvoch týždňoch celkom pozoruhodné číslo. Treba však myslieť aj na to, že sem patria aj používatelia, ktorí sa pustili do manuálnej inštalácie a aktualizácia im nebola ponúknutá automaticky cez Windows Update.

adduplex-april

Novinka je totiž najskôr sprístupnená pomerne úzkemu okruhu zariadení, pri ktorých je najmenšie riziko výskytu vážnych chýb a neduhov. Ide hlavne o novšie zariadenia testované v spolupráci s OEM partnermi, konfigurácie podrobne otestované cez program Windows Insider a podobne. Postupom času bude okruh zariadení  rozširovaný.

Ak ste aktualizáciu ešte stále nedostali, nezúfajte. Nejde o žiaden problém, proces distribúcie Creators Update na všetky dostupné zariadenia bude omnoho pomalší ako to bolo v prípade predošlých veľkých aktualizácií, pričom sa môže natiahnuť až na mesiace.

Manuálna inštalácia je určená pokročilejším používateľom, Microsoft odporúča počkať

Napriek tomu, že je dostupná  možnosť ručnej inštalácie, Microsoft prízvukuje, že tá je určená hlavne ľuďom, ktorí sa vedia popasovať s prípadnými chybami. Ponáhľať sa s inštaláciou Creators Update  všeobecne neodporúča, keďže pre zariadenie napríklad nemusia byť dostupné všetky potrebné ovládače, prípadne tam môže dochádzať k iným problémom.

Najlepšie je tomu nechať volný priebeh a pamätať, že oneskorenie je pri tomto procese bežná vec. Microsoft navyše postupne vydáva opravné aktualizácie. Vychytáva nimi rôzne nahlásené a zaznamenané problémy. Aj vďaka tomu bude Creators Update postupne sprístupnená pre väčší okruh zariadení.

Pokiaľ by ste sa chceli k aktualizácii predsa len dostať okamžite, môžete sa pustiť do ručnej inštalácie pomocou oficiálnych nástrojov od Microsoftu. V tomto prípade je tu síce riziko, že narazíte na nejaké tie problémy, no stále môžete do 10 dní vykonať návrat na predošlú, plne stabilnú a zabehnutú verziu Windows 10.

Zdroj: Microsoft

27.04.2017

+