MojWindows

Na to, že situácia okolo správy a inštalácie aktualizácií v prípade Windows 10 nie je celkom tým pravým orechovým používatelia upozorňovali už dlhú dobu. Problémom bolo hlavne to, že nástroj Windows Update bol pri plánovaní reštartov pre dokončenie inštalácie pomerne nekompromisný.

Používateľovi dával len veľmi málo priestoru na to, aby si inštaláciu aktualizácii plánoval presne podľa svojich predstáv. Kritizované bolo aj sťahovanie zbytočne veľkého objemu dát v prípade inštalácie celého systémového zostavenia.

Microsoft sa s príchodom Creators Update našťastie týmto problémov pozrel na zúbok. A hoci neodstraňuje úplne všetky nedostatky, správa a inštalácia aktualizácií by po novom predsa len mali byť o niečo znesiteľnejšie.

Windows 10 Update

Náš tip
Prehľad vylepšení, ktoré dostáva Microsoft Edge v aktualizácii Creators Update

Windows Update už nebude systém „nútiť“ k reštartovaniu v konkrétnom čase, pričom používateľ získava možnosť reštart oddialiť o tri dni alebo ručne nastaviť čas, kedy k nemu má dôjsť. Samozrejme, že termín nie je možné posúvať do nekonečna, no v porovnaní s predošlým stavom, ide o poriadne zlepšenie.

Ďalším krokom s cieľom predísť nechceným reštartom je rozšírenie rozsahu funkcie „Čas aktívneho používania“ až na 18 hodín. Vďaka tomu je možné systému až na 18 hodín z dňa povedať, aby neinštaloval aktualizácie. Vylepšená ale mala byť aj schopnosť systému overiť, či používateľ so zariadením momentálne nejakým spôsobom nepracuje a zastaviť tak prípadný reštart.

Windows 10 Aktualizacie

S výnimkou používateľov edície Windows 10 Home je možné cez rozšírené nastavenia Windows Update pozastaviť aktualizácie až o 7 dní. Po uplynutí termínu je ale nutné nainštalovať dostupné aktualizácie a dokým k tomu nedôjde, opätovné pozastavenie nie je možné.

Vítaným vylepšením je aj to, že po inštalácii Creators Update je aj v prípade káblového internetového pripojenia možné nastaviť, aby ho systém identifikoval ako účtované podľa preneseného objemu dát. V praxi sa tým používateľ môže vyhnúť sťahovaniu väčších aktualizácií. Tie menšie, označené ako kritické, sa ale budú sťahovať aj v tomto prípade.

Windows Update pozastavit

Posledným vylepšením, ktoré rieši práve problémy s nadmernou veľkosťou aktualizácií je nový spôsob distribúcie Unified Update Platform. Zavedené zmeny sú síce pod povrchom, no profitovať z nich bude skôr či neskôr každý používateľ.

Systém bude vďaka tejto novinke sťahovať už len nové, rozdielové súbory, a nie kompletný inštalačný balík veľkého objemu. V prípade veľkých aktualizácií ako sú Výročná aktualizácia alebo Creators Update má dôjsť k zmenšeniu objemu sťahovaných dát až o 35%, čo okrem Insiderov určite poteší aj ľudí s pomalšími pripojeniami. Ďalším prínosom UUP je pritom aj zrýchlenie procesu vyhľadávania aktualizácií.

Diff-Download-Graph

Zavedenie nových zmien do aktualizačného procesu by malo potešiť väčšinu používateľov, ktorí by už nemali mať problémy s nechcenými reštartami systému.

10.04.2017

+