Ako zrkadliť a nahrávať obrazovku Windows smartfónov na počítači cez USB | Návod

Bezdrôtové zrkadlenie obrazovky Windows smartfónov na počítač cez funkciu Pripojiť je síce fajn vec, ktorá je veľmi jednoduchá a pohodlná, no z rôznych dôvodov nie vždy použiteľná.

Či už ide o problémy so softvérom alebo priamo „železom“, stále našťastie existuje aj veľmi jednoduchý spôsob ako premietať obrazovku smartfónov s operačným systémom Windows Phone 8.1 alebo Windows 10 Mobile prostredníctvom USB kábla.

Príde to vhod aj v situácii, kedy chcete niekomu pomôcť s nastavením jeho smartfónu, no prosté slová, či snímky obrazovky nepostačujú a na rad prichádza video. V tomto návode si preto ukážeme dve veci – zrkadlenie obrazovky Windows smartfónov na počítače cez USB a jednoduchý program pre záznam toho, čo sa deje na obrazovke pripojeného smartfónu.

Ako zrkadliť obrazovku Windows smartfónov na počítač

  • Z oficiálnej stránky Microsoftu si stiahneme aplikáciu Project My Screen.
  • Tú nainštalujeme a spustíme. Aplikácia musí byť spustená pred pripojením smartfónu. (len v prípade ak pripájame zariadenie so  systémom Windows Phone 8.1)
  • Pravdepodobne dôjde k spusteniu v režime celej obrazovky, takže stlačíme kláves F, čím sa prepneme do režimu okna.
  • Požadovaný smartfón pripojíme pomocou USB kábla k počítaču.
  • Na obrazovke smartfónu dôjde k zobrazeniu výzvy na potvrdenie premietania obrazovky, čo potvrdíme.
  • V aplikácii Project My Screen sa následne začne zrkadliť obraz pripojeného smartfónu.
  • Nielenže teraz na počítači vidíme všetko, čo sa deje na obrazovke smartfónu, no zároveň ho môžeme ovládať priamo z počítača pomocou myšky.

Čo robiť ak sa po pripojení smartfónu cez USB nezobrazí žiadna výzva?

Ako je uvedené v úvode, zrkadliť obrazovku je týmto spôsobom možné v prípade smartfónov so systémom Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile. No práve starší systém s tým má občas problémy.

Zatiaľ čo v prípade smartfónov Lumia 950 a HP Elite x3 počas nášho skúšania všetko prebehlo bez problémov, Lumia 1020 po pripojení k počítaču výzvu na zrkadlenie obrazovky nezobrazila a nič sa teda nedialo. Nepomohol ani prechod do nastavení a zvolenie možnosti „zobraziť moju obrazovku“, kedy smartfón nebol schopný detegovať žiadne pripojenie.

Z tejto situácie pomohlo až odinštalovanie ovládačov pre daný smartfón (Lumia 1020) pomocou nástroj Správca zariadení, odpojenie smartfónu z USB kábla a následný reštart počítača. Nezabúdajte ale na to, že najskôr je potrebné spustiť aplikáciu Project My Screen a až potom pripojiť smartfón.

Ako nahrávať obrazovku pripojeného smartfónu

 

Súvisiacie články

Pokiaľ používame Windows 10, využiť môžeme funkciu pre nahrávanie obrazovky, ktorá je zabudovaná v nástroji Herný panel (Win + G). Po vyvolaní herného panelu akurát zaškrtneme okienko, že ide o hru a môžeme sa pustiť do jednoduchého nahrávania.

V prípade, že nám táto možnosť nevyhovuje alebo nepoužívame Windows 10, budeme musieť siahnuť po niektorej z aplikácií pre nahrávanie obrazovky. Nájsť sa ich dajú celé mraky, no vyskúšať môžeme napríklad Rylstim Screen Recorder, ktorá je dostupná v portable verzii, čo znamená, že ju nemusíme inštalovať. V tomto prípade stačí rozbaliť stiahnutý archív a aplikáciu spustiť pomocou súboru NSR.exe.

Predtým, ako sa môžeme pustiť do samotného nahrávania obrazovky, musíme ešte nastaviť položky „Codec“ a „Frame rate“. Po rýchlej skúške sa nám najlepšie osvedčil kódek „Microsoft Video 1“,  hodnotu Frame Rate sme pritom zvolili z rozmedzia 20 až 30. Po prvotnom nastavení stačí už len stlačiť tlačidlo „Start recording“ a presunúť sa do aplikácie Project My Screen.

Nahrávanie ukončíme stlačením klávesu F9, pričom po ukončení dôjde k automatickému otvoreniu vytvoreného záznamu. S týmto súborom ďalej narábame podľa potreby. Výsledok potom môže vyzerať podobne ako nasledovné video.

Náš tip
Ako bezdrôtovo premietať Continuum na Windows 10 počítače cez funkciu Pripojiť
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.