MojWindows

Správca národnej domény realizuje v týchto dňoch viaceré zásadné zmeny. Po rokoch sa mení systém aj pravidlá registrácie, čo vyvoláva mnohé otázniky. Ako to zasiahne drobných registrátorov? Zjednodušia pravidlá konečne život tých, ktorí majú svoj biznis postavený na webe s doménou .sk? Riaditeľ SK-NIC Peter Bíro odpovedá v exkluzívnom rozhovore na viaceré podobné otázky.

SK-NIC bol roky kritizovaný kvôli nečinnosti, teraz však prichádzate so sériou revolučných zmien. Prečo tak naraz?

Súčasnosť je iba vyvrcholením celého procesu. Príprava nových pravidiel trvala niekoľko rokov, čo kritici často radi opomínajú. Pravidlá registrácie domény .sk a zároveň celý systém za tým je živý mechanizmus, ktorý sa nedá zmeniť z večera na ráno.

Rovnako sa vyvíja aj legislatíva pre elektronické prostredie a trendy v správe domén. Najprv sme museli absolvovať sériu rokovaní s ministerstvom financií a neskôr v rámci Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pod ktorého dnes táto problematika patrí. Popri tom sme aktívne diskutovali s registrátormi a aj s rôznymi inými správcami registrov, či orgánmi pre oblasť ochrany duševného vlastníctva. Snažili sme sa, a verím, že sa nám to aj podarilo, dosiahnuť čo najširší konsenzus.

Podľa mnohých diskusií to na konsenzus ale nevyzerá…

Vyhovieť všetkým nie je možné. Mnohým sme novými pravidlami znefunkčnili ich doterajšie nie úplne férové praktiky. Politikou jednotnej ceny sme zase napríklad vyrovnali podmienky veľkých a malých registrátorov. Kedysi mali lepšie ceny tí, ktorí zaregistrovali viac domén, čím získali veľkú konkurenčnú výhodu na trhu a o tú teraz prišli. Každý registrátor bude mať teda rovnaké možnosti a každý môže pokračovať do nového systému resp. pravidiel – v tomto zásadne podporujeme otvorenosť. U nás dokonca budú môcť fungovať ako registrátori aj úrady, čo je vec v zahraničí nie príliš videná.

Novými pravidlami sťažíme život aj podvodníkom, tzv. „domaineerom“, ktorí si mohli podľa starých pravidiel zaregistrovať doménu v rôznych tzv. stavoch aj na niekoľko mesiacov úplne zadarmo.

Čo to v praxi znamená? Ako tieto podvody fungujú a ako proti nim bojujete?

Po novom už budú domény fungovať na jednoduchom princípe a síce ak nie je doména zaplatená, nie je zaregistrovaná. Špekulanti s doménami na celom svete registrujú tisícky, možno milióny domén s cieľom čo najdrahšie ich predať. Často využívajú to, že si poctiví podnikatelia nestihnú zaregistrovať doménu, predbehnú ich a potom sa ich snažia obrať o stovky či tisícky eur. Po novom rušíme aj tzv. proxy držiteľstvo. To znamená, že registrátori prídu o možnosť zaregistrovať si na seba aj iné domény než tie, ktoré sami využívajú.

Prečo je dôležité mať .sk doménu?

Pre domácich podnikateľov je to nielen znak príslušnosti ku krajine, ale v očiach zákazníkov často aj výhoda dôveryhodnosti. Zahraniční podnikatelia či iné organizácie zase takto dávajú najavo svoju podporu lokálnemu trhu. Národné domény sú preferované v mnohých oblastiach, nielen v biznise či politike, zaujímavé sú aj pre jednotlivcov – mať napr. blog na doméne .sk a niekde pod .com je z pohľadu hodnovernosti informácií takisto rozdiel. Mimochodom aj preto, že na doméne .sk funguje nemalá časť slovenského e-biznisu, musíme pri všetkých zmenách zvažovať dôsledne možné dopady, veď aj taký ústredný portál verejnej správy má koncovku .sk – stabilita je v tomto nadradená čomukoľvek inému.

Nové pravidlá začínajú platiť už od konca mája. Na čo sa majú registrátori pripraviť?

Každý registrátor by mal do konca apríla požiadať o prenos dát do nového systému na správu domén podľa nových pravidiel. Elektronický formulár so žiadosťou nájdu registrátori po prihlásení do svojho účtu v systéme SK-NIC.

Formulár je potrebné riadne vyplniť a odoslať do 30. apríla 2017, registrátor, ktorý tak neurobí, ukončí v zmysle prechodných pravidiel k 31. máju 2017 svoju činnosť. V rámci nového systému už uvádzame toľko vyžadovanú plnú elektronizáciu procesov, od evidencie jednotlivých osôb, cez registráciu domén až po elektronickú fakturáciu a správu finančných prostriedkov registrátorov.

V rámci systému takisto pripravujeme možnosť zvýšenia bezpečnosti na úroveň dvojfaktorovej autentifikácie, čím sa zníži riziko prípadného zneužitia registrátorského prístupu či zavedenie DNSSEC.

Aké zásadné zmeny prinesú nové pravidlá?

Predlžujeme registračné obdobie na 10 rokov. V súčasnosti si je možné internetovú doménu zaplatiť iba na jeden rok. Táto zmena znamená, že držitelia domén budú mať desaťkrát menej stresu, že na zaplatenie domény zabudnú. Platiť za doménu budú môcť počas celého roka a nielen tesne pred vypršaním registrácie, ako je tomu dnes. A doménu .sk budú môcť získať používatelia z celého sveta, tak ako je to bežné aj inde, čím sa výrazne zníži potreba praktík proxy držiteľstva. Podmienkou však v zmysle princípov vývoja legislatívy EÚ bude, aby mali držitelia doručovaciu adresu v jednom zo štátov Európskej únie resp. EHS / EZVO.

Jednou z noviniek, ktoré SK-NIC pripravuje, je aj tzv. alternatívne riešenie sporov vlastníctva domén. Čo táto možnosť používateľom prináša?

Cieľom riešenia sporov podľa pravidiel ADR je umožniť rýchle riešenie sporov o domény .sk s dôrazom na kvalitu, nestrannosť, transparentnosť a spravodlivosť. Riešenie sporov podľa pravidiel ADR však nie je rozhodcovským konaním a nie je ani prekážkou brániacou ktorejkoľvek strane obrátiť sa s príslušným návrhom týkajúcim sa Domény na príslušný súd. Tento postup je bežnou praxou v zahraničí a napr. pre spotrebiteľské prostredie bol relatívne nedávno zavedený dokonca aj legislatívne.

Ďakujeme za rozhovor. 

+