Februárové a marcové bezpečnostné záplaty pre Windows riešia množstvo zraniteľností

Okrem vydania opravných aktualizácií pre Windows 10, ktoré toho popravde bežnému používateľovi veľa nepovedali, Microsoft vydal aj bezpečnostné záplaty pre viacero svojich produktov.

Keďže vo februári k vydaniu záplat nedošlo kvôli chybe, k používateľom teraz dorazila dvojitá dávka spájajúca februárové a marcové bezpečnostné záplaty. V balíku je celkovo 18 záplat, pričom nechýbajú ani opravy pre nedostatky s kritickou vážnosťou.

Záplaty nesú označenie od MS17-006 až po MS17-023 a určené sú pre operačný systém Windows, produkty Microsoft Office, prehliadač Internet Explorer, ako aj doplnok Adobe Flash Player.

Záplata MS17-006 sa týka zraniteľnosti v prehliadačoch Internet Explorer 9, 10 a 11. Jej zneužitie môže viesť až k získaniu kontroly nad systémom, pokiaľ používateľ navštívi webovú stránku upravenú útočníkom. Útočník by mal prístup k veciam ako inštalácia programov, prehliadanie, upravovanie a odstraňovanie dát, vytváranie nových účtov s plnými prístupovými právami a podobne.

Záplata MS17-007 sa týka zraniteľnosti v prehliadači Microsoft Edge. Jej zneužitie môže viesť až k získaniu kontroly nad systémom, pokiaľ používateľ navštívi webovú stránku upravenú útočníkom.

Záplata MS17-008 odstraňuje viaceré bezpečnostné riziká vo funkcii Windows Hyper-V. Najvážnejším problémom útočníkovi umožňuje vzdialeného spustenia škodlivého kódu.

Záplata MS17-009 opravuje bezpečnostné nedostatky knižnice pre narábanie so súbormi typu PDF. Útočník opäť môže pri úspešnom zneužití chyby vzdialene spúšťať škodlivý kód v systéme obete. Poslúžil by mu k tomu špeciálne upravený PDF dokument, ktorý mohol byť otvorený lokálne, prípadne publikovaný online.

Záplata MS17-010 je určená pre Microsoft Windows SMB Server. Opäť sa tu riešilo viacero zraniteľností, pričom najvážnejšia z nich umožňovala vzdialene spúšťať škodlivý kód v systéme obete.

Záplata MS17-011 rieši viacero bezpečnostných dier v rámci Microsoft Uniscribe. najvážnejšia z nich umožňovala vzdialene spúšťať škodlivý kód, ale len v prípade, že postihnutí používateľ mal administrátorské prístupové práva.

Záplata MS17-012 je zameraná na bezpečnostné diery v podporovaných verziách systému Windows. Najvážnejšia z nich potencionálne umožňovala vzdialene spúšťať škodlivý kód v systéme obete.

Záplata MS17-013 opravuje množstvo bezpečnostných nedostatkov v systémoch Windows a produktoch Microsoft Office, Skype for Business, Microsoft Lync a Microsoft Silverlight. Riešením bola úprava spôsobu, akým Microsoft Graphics Component narába s objektami v pamäti.

Súvisiacie články

Záplata MS17-014 je určená pre kancelársky balík Microsoft Office. Riešiť má viacero zraniteľností, no najvážnejšou z nich je možnosť vzdialeného spustenia škodlivého kódu pri otvorení špeciálne upravených dokumentov.

Záplata MS17-015 je určená pre Microsoft Exchange Server a odstraňuje zraniteľnosť týkajúcu sa vzdialeného spustenia škodlivého kódu zo strany útočníka, po tom, ako dôjde k odoslaniu e-mailu so špeciálne upravenou prílohou.

Záplata MS17-016 opravuje zraniteľnosť v službe Microsoft Internet Information Services. Útočník mohol cez upravenú stránku na napadnutom serveri získať väčšie prístupové práva a následne spúšťať rôzne skripty pre získanie potencionálne citlivých informácií z prehliadača obete.

Záplata MS-017 opravuje bezpečnostné nedostatky v jadre systémov Windows. Ich zneužitím mohol útočník získať väčšie prístupové práva v systéme.

Záplata MS-018 rieši závažné bezpečnostné problémy s kľúčovými systémovými ovládačmi. Zneužitím mohol útočník získať väčšie prístupové práva, a v konečnom dôsledku kontrolu nad systémom.

Záplata MS-019 odstraňuje známe bezpečnostné riziká v rámci služby Active Directory Federation Services.

Záplata MS-020 odstraňuje známe bezpečnostné riziká v produkte Windows DVD Maker na operačných systémoch Windows Vista a Windows 7.

Záplata MS-021 opravuje problémy so službou Windows DirectShow. Útočník mohol od používateľa získať informácie po tom, ako došlo k prehraniu špeciálne upraveného mediálneho obsahu, ktorý bol umiestnený na stránke útočníka.

Záplata MS-022 rieši známe zraniteľnosti v službe Microsoft XML Core Services, kedy útočník mohol používateľa naviesť k tomu, aby navštívil  špeciálne upravenú stránku. Následne mohol získať niekoľko citlivých informácií.

Záplata MS-023 je určená pre doplnok Adobe Flash Player na všetkých podporovaných systémoch Windows. Opravuje celú škálu zraniteľností.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.