MojWindows

Spoločnosť Seagate začiatkom roka ohlásila, že do 18 mesiacov bude mať v ponuke pevné disky s kapacitou 14 a 16 TB. Okrem toho potvrdila, že vybraní zákazníci už testujú pevné disky s kapacitou 12 TB postavené na technológii plnenia héliom. To, čo donedávna mohlo vyskúšať len niekoľko šťastlivcov sa čoskoro dostane do bežnej ponuky.

Firma Seagate totiž verejne predstavila druhú generáciu svojich 3,5-palcových diskov Enterprise Capacity v7, ktorá využíva technológiu plnenia héliom. Určené sú primárne pre datacentrá a spoločnosti, ktoré vyžadujú dlhodobú zálohu obrovského množstva dát alebo obrovské množstvo dát spracovávajú.

Preto sa tu myslí na rôzne technológie pre znižovanie možného výskytu chýb, znižovanie vibrácií, zvyšovanie bezpečnosti, ako aj celkovej odolnosti diskov. Jedným z významnejších vylepšení pre veľké datacentrá je podpora technológie PowerChoice. Pomocou nej môže správca upravovať spotrebu energie, a tým aj rýchlosť čítania a zápisu na disk.

Nové disky využívajú 8 platní, čo je o jednu viac ako predošlá generácia. Keďže každá z platní umožňuje ukladať 1,5 TB dát, celkovo disk dokáže uskladniť až 12 TB dát. Energetická náročnosť má pritom byť nižšia ako v prípade diskov plnených vzduchom. Disk pozostáva zo 16 hláv, platne sa točia rýchlosťou 7200 otáčok za minútu a veľkosť vyrovnávacej pamäte má 256 MB. Z ďalších prezentovaných hodnôt pochádza maximálna prenosová rýchlosť 261 MB/s a hodnota 400 IOPS. Spotreba energie sa má v závislosti od využitia pohybovať v hodnotách od 5 W až po 9,3 W.

Spoločnosť Seagate na nové disky poskytuje 5 ročnú záruku a odporúčanú pracovnú záťaž stanovila na 550 TB zapísaných dát ročne. Disky sa majú čoskoro dostať do predaja, no ceny zatiaľ nie sú známe.

Seagate

Zdroj: Anandtech

20.03.2017

+