MojWindows

Podľa najnovších štatistických údajov spoločnosti NetMarketShare je najnovší operačný systém od Microsoftu používaný už na viac ako štvrtine zariadení. Na hranicu 25% útočil už dlhšiu dobu, no až začiatkom tohto roka sa mu ju konečne podarilo presiahnuť s presným podielom 25,3%. Oproti posledným číslam z decembra tak dosiahol opätovný rast, tentokrát na úrovni približne 1%.

Hoci v mesačnom porovnaní ide o malý nárast, medziročne si Windows 10 polepšil výrazne. V januári 2016 dosahoval podľa údajov NetMarketShare len hranicu 11%. Obrovskej obľube sa naďalej teší aj Windows 7, ktorý si napriek ukončeniu predaja a distribúcie v zariadeniach, medziročne pohoršil len o 5%.

podiel operacnych systemov

Desiatka teda naďalej výrazne zaostáva za jasným favoritom, ktorým je s takmer dvojnásobným podielom 47,2% Windows 7. Na základe aktuálneho vývoja sa sedmička o svoju vedúcu pozíciu v dohľadnej budúcnosti naďalej obávať nemusí.

Medzi používateľmi je populárny aj staručký Windows XP, ktorý je nainštalovaný na 9,17% zariadení. Prvú štvorku najpoužívanejších operačných systémov uzatvára s podielom 6,9% Windows 8.1. Za ním nasledujú operačné systémy Mac OS a Linux.

02.02.2017

+