MojWindows

Spoločnosť Palit na trh uviedla svoju variantu grafickej karty Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, ktorá vyniká tým, že je chladená pasívne. To sa pri nových grafických kartách už príliš často nevidí. Výrobcovia bežne upravujú grafické karty od spoločnosti Nvidia tak, že im zvyšujú frekvenciu jadra a ponúkajú rôzne spracované chladiace systémy, čím sa snažia v záplave produktov aspoň trochu odlíšiť. Pasívne chladenie je síce pri výkone moderných grafických kariet dosť problematické, no Nvidia GeForce GTX 1050 Ti je pri svojich vlastnostiach vhodným kandidátom.

palit_kalmx_1

Dnešné grafické karty väčšinou obsahujú dva alebo tri ventilátory, ktoré sú regulované podľa aktuálnej teploty s cieľom aspoň čiastočne znížiť hluk pri prevádzke. Palit ide proti týmto konvenciám a stavia na rozmerný hliníkový pasívny chladič, ktorý sa sa stará o potrebnú termoreguláciu. Daň za úplne nehlučnú prevádzku si ale vyberá na väčších rozmeroch, preto nemusí pasovať do úplne každej PC skrinky. Pasívny chladič pozostáva zo 43 hliníkových rebier, kvôli čomu celková váha karty dosahuje 470 gramov.

Palit kalmx

GeForce GTX 1050 Ti KalmX  to hrá na istotu, beží na referenčnej frekvencii 1291 Mhz a  prípadné pretaktovanie nebude odporúčať asi nikto. Vybavená je štandardnými 4 GB pamäte GDDR5. Konektorová výbava je taktiež rovnaká ako v prípade ostatných modelov – DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b a DVI-D.

Pasívne chladená Nvidia GTX 1050Ti je rozhodne zaujímavým kúskom, ktorý osloví nejedného nadšenca počítačov s úplne nehlučnou prevádzkou. Informácie o cene ani dostupnosti zatiaľ neboli zverejnené.

10.02.2017

+