MojWindows

Pripravovaná aktualizácia Creators Update, ktorá má podľa informácií od spoločnosti Dell k používateľom doraziť v apríli tohto roka, bola po stránke funkcií dokončená. To sa aspoň týka verzie určenej pre počítače. Prívrženci Windows smartfónov zapojení do programu Windows Insider si ale mohli všimnúť, že mobilnému systému niekoľko vylepšení ešte akosi chýba.

V porovnaní s desktopovou verziou tu napríklad ani v najnovšom dostupnom zostavení nenájdeme redukciu modrého svetla. Nehovoriac o tom, že chýbajú aj prisľúbené vylepšenia pre režim Continuum, na ktoré sa tešil nejeden z používateľov. Situácia vyústila v rastúce špekulácie, že Microsoft nakoniec vylepšenia pre smartfóny odložil, či dokonca úplne vyradil zo svojich plánov. Preto sa portál Neowin obrátil na šéfku programu Windows Insider, Donu Sarkar s otázkou, aká je teda situácia ohľadom vývoja mobilnej desiatky. Tá odpoveďou našťastie potešila.

Novinky postupne dorazia, čaká sa na správnu dobu

Pôvodné plány neboli zrušené, Microsoft si uvedomuje ich dôležitosť a novinky sa tak do systému postupne dostanú. Chýbať pritom nemá ani spomínaný režim pre redukciu modrého svetla. V aktuálnych zostaveniach sa ale zatiaľ nenachádzajú a vývojári hľadajú ideálnu dobu, kedy by ich bolo vhodné pridať. Aktuálne mobilné zostavenia vraj nedosahujú dostatočnú kvalitu, s ktorou by vývojári boli spokojní natoľko, aby ich rozšírili o ďalšie funkcie. Takéto vyjadrenie nepôsobí príliš dobrým prvým dojmom. Po všetkom tom vývoji a s ohľadom na to, že vydanie Creators Update sa blíži, by človek očakával, že systém už bude v pokročilom štádiu podobne ako to je v prípade počítačov.

Na druhej strane, Microsoft zatiaľ žiaden konkrétny termín vydania neposkytol, čo mu dáva dostatok priestoru na dokončenie všetkého potrebného. Vývoj tak komplexného softvéru akým je operačný systém nie je jednoduchou záležitosťou a prvotné časové plány sa častokrát menia. Možnosťou je aj to, že Microsoft svoju pozornosť venuje primárne počítačom a konzole Xbox, a keď bude kvalita zaručená tam, presunie plnú vývojársku silu na smartfóny.

Microsoft s Windows 10 Mobile počíta aj naďalej, zamerá sa na produktivitu

Jasné je však to, že mobilnej desiatke sa Microsoft naďalej plánuje venovať. Informácie v tomto duchu prízvukovala samotná Dona Sarkar, ktorá potvrdila, že spoločnosť do systému bude investovať. Na záver dodala aj to, že hlavným zameraním bude zvyšovať produktivitu systému, kedže smartfón je zariadením, ktoré majú používatelia u seba prakticky po celý deň. Možno, že mobilnému systému sa aktuálne nedostáva úplne maximálnej pozornosti, no napriek tomu figuruje v plánoch.

Continuum

Zdroj: Neowin

14.02.2017

+