MojWindows

Microsoft bude v rámci nadchádzajúcej aktualizácie Creators Update okrem iných oblastí veľkú pozornosť venovať aj bezpečnosti. Pre používateľov pripravil kompletne prepracované rozhranie Windows Defender Security Center, ktoré nahradí aktuálny nástroj Windows Defender.

Nové bezpečnostné centrum toho bude okrem samotnej ochrany proti hrozbám v podobe škodlivého kódu  zastrešovať omnoho viac. Používateľ tu bude mať prístup k piatim základným sekciám pre správu bezpečnosti v sieti i mimo nej, kontrolu celkového stavu zariadenia, ako aj rozšírenému nastaveniu prehliadača a aplikácií. Chýbať nebude ani sekcia pre nastavovanie rodičovského režimu.

Windows Defender Security Center 1

Spolupracovať pritom bude s bezpečnostnými riešeniami tretích strán. Akonáhle však používateľovi skončí licencia niektorej z bezpečnostných aplikácií, systém automaticky aktivuje integrované riešenie Windows Defender Antivirus a používateľa na túto skutočnosť upozorní. Ten bude mať na výber – buď dovtedy používanú aplikáciu opäť aktivuje, alebo zostane pri riešení od Microsoftu.

Päť základných pilierov pre ochranu, správu zariadenia a pomoc pri problémoch

Prvá sekcia „Virus & threat protection“ zobrazuje informácie od zabudovaného bezpečnostného riešenia Windows Defender Antivirus, prípadne od riešení tretích strán. Nájdeme tu informácie ako výsledky poslednej kontroly systému, možnosť vykonať rýchle skenovanie systému a ďalšie nastavenia súvisiace so základnou ochranou. Rovnako tak je odtiaľto možné spustiť rozhranie aktuálne používaného bezpečnostného riešenia.

Windows Defender Security Center 2

Sekcia „Device performance & health“ zastrešuje všetky potrebné informácie takpovediac o zdravotnom stave zariadenia. Nájdeme tu prehľad o prípadných problémoch s aktualizáciami, úložiskom, batériou a ovládačmi. Pre prípad, kedy je systém nejakým spôsobom poškodený, je tu navyše ako posledné možné východisko prítomná možnosť Refresh Windows pre jeho preinštalovanie.

Windows Defender Security Center 3

Tretia sekcia „Firewall & network protection“ v sebe zahŕňa všetky informácie súvisiace s firewallom, internetovými pripojeniami, vrátane nástrojov pre riešenie problémov so samotnou konektivitou.

Windows Defender Security Center 4

Sekcia „App & browser control“ zase zastrešuje všetky možné nastavenia súvisiace s aplikáciami, stiahnutými súbormi a webovým prehliadačom.

Piatou a zároveň poslednou sekciou je „Family options“. Tu budú sústredené nastavenia súvisiace s ochranou detí pri používaní zariadenia. Blokovať tu bude možné nevhodné webové stránky, nastavovať čas, kedy je možné používať zariadenie, sledovať pravidelné prehľady o online aktivitách, či spravovať nákupy v rámci aplikácií a obchodu Windows Store.

Windows Defender Security Center 5

Nové komplexné riešenie Windows Defender Security Center je už dostupné pre členov programu Windows Insider. Stále však prechádza zásadnými zmenami, a preto neobsahuje úplne všetky možnosti. Aktuálne napríklad chýba celá sekcia „App & browser control“. Pre bežných používateľov bude nástroj Windows Defender Security Center dostupný ako súčasť aktualizácie Creators Update.

Zdroj: Microsoft

24.01.2017

+